Tuturor celor care nu vreţi să vedeţi, tuturor celor încă orbi prin proprie opţiune, vă spun aşa: tot ce au câştigat părinţii voştri dându-şi sângele la Revoluţie, tot binele (mult, puţin) pe care aţi reuşit voi să-l faceţi şi menţineţi, mai cu seamă tot viitorul copiilor voştri vă este acum, repede şi eficient, furat, anulat, dacă nu vi-l apăraţi va fi şters ca şi când n-ar fi fost vreodată. Şi să nu faceţi pe scepticii, să nu spuneţi ‘ce-am avut şi ce-am pierdut’. Vă spun: opriţi-vă o clipă, daţi-vă jos din carusel, uitaţi-vă în jur şi înţelegeţi odată. Binele vostru nu poate fi smuls, solitar, prin aranjamente, prin muncă dincolo de epuizare, prin vechile metode ale românului ‘descurcăreţ’ şi ‘supravieţuitor’, din răul naţiunii şi al lumii, binele vostru nu se va putea niciodată clădi solid şi adevărat pe nenorocirea care vă înconjoară şi la creşterea căreia, prin lipsă de reacţie, contribuiţi în fiecare zi.

Vă mai spun: da, cuvintele astea pe care simţiţi nevoia să nu le mai citiţi, fiindcă rănesc şi vi se par nedrepte s-ar putea, ar fi bine să fie doar nebunia unui exaltat, a unui om descentrat datorită apucăturilor lui activiste, care vede în jur mult mai mult rău decât de fapt există. Primul strat al sistemului vostru de autoapărare psihică vă spune asta, şi e posibil să aibă dreptate. Gândiţi-vă însă la adevărata problemă care apare dacă, de fapt, staţi ca struţul cu capul în pământ: gradul de anormalitate al ‘activiştilor’ devine atunci, brusc, o chestiune secundară.

Vă spun: în România se legiferează fărădelegea. Din cauza Roşiei Montana, e pe cale să treacă prin Camera Deputaţilor, decizională, o lege a minelor care depăşeşte cu mult gravitatea celei împotriva căreia au ieşit în stradă zeci de mii de oameni în toamnă. Vă spun: la Pungeşti s-a instalat prima enclavă de dictatură şi teroare asupra cetăţenilor, un experiment ‘în eprubetă’, asupra unei comunităţi mici, teoretic aflată ‘la baza’ scării sociale, care dacă reuşeşte (din punctul de vedere al guvernanţilor) va fi împins spre generalizare. În România există, la ora la care scriu, un loc unde teroarea, călcarea în picioare a legii şi a oamenilor, violenţa nu doar cu acordul, ci la ordinul direct al Statului sunt în plină şi cum nu se poate mai concretă desfăşurare. Oamenii aceia v-ar putea fi părinţi, fraţi, surori; copiii ăia (aruncaţi pe neaşteptate într-un război pe care, Slavă Domnului, nu-l percep în toată gravitatea lui) care, săracii, cântă pe marginea drumului, ar putea fi… nu, vor fi copiii voştri dacă nu faceţi acum ceva să le schimbaţi acest viitor.

Vă spun: astea nu mai sunt vorbe, e chiar ceea ce se întâmplă. Nişte bestii au intrat în casa vecinului, nenorocesc în auzul vostru o familie prietenă, iar voi daţi muzica mai tare şi vă bucuraţi că nu s-au oprit la uşa voastră. Vă spun: problema cu bestiile e că nu se vor opri acolo – dimpotrivă, curajul şi pofta lor creşte cu fiecare furt, fiecare bătaie, fiecare viol, cu fiecare reuşită, şi într-o zi inevitabil le veţi fi victime. Sau oricum, veţi trăi tot restul vieţii mai îngroziţi, ascunşi, îngrămădiţi în voi înşivă, micşoraţi de frică decât dacă aţi fi fost cu adevărat violaţi.

Vă spun: suntem chiar în pragul nenorocirii, sunt ultimele momente, ultimele zile când treaba asta s-ar mai putea opri fără să curgă sânge nevinovat. Dincolo de asta, dincolo de strigătul ăsta al meu atât de disperat încât are toate aspectele neverosimilului, eu nu mai am ce face. Decât să mă rog (cum, vă asigur, mă rog din toate puterile şi lui Dumnezeu, şi destinului, şi realităţii) să fiu eu nebun şi să aveţi voi, în ceea ce mie îmi pare a fi somnolenţa voastră inconştient criminală, dreptate.

———————————–

Celor de la Roşia Montana şi din împrejurimi, care doriţi deschiderea ‘minei’, vă spun: da, bucuraţi-vă: uneori eu, şi probabil toţi ceilalţi ‘inamici’ ai voştri, suntem obosiţi dincolo de orice margine. Uneori, toată puterea ne părăseşte, pentru câte, poate, cinci minute îngrozitoare, şi atunci ne spunem aşa: lasă să se facă mina. În ultimă, ultimă instanţă, cei care contează sunt oamenii, iar oamenii, chiar dacă sufletul li se va rupe şi îmbolnăvi, pot pleca în cele din urmă din locul de unde toate Puterile lumii ăsteia căzute îi alungă. Uneori ne spunem, îmi spun aşa: lasă să plece din Roşia Montană toţi ‘rezistenţii’ de azi; pentru cei demni, adevăraţi, cu putere de realitate şi de muncă se va găsi un alt loc, unde să continue cu o rană imensă în piept, dar cu datoria faţă de ei înşişi şi ceilalţi făcută.

Vă spun celor care ‘nu doriţi decât să munciţi’: iar voi să rămâneţi acolo, şi să staţi să vedeţi asta: cum vă vor crăpa casele, cum se vor umple drumul, camerele, plămânii voştri de praf irespirabil, blocând lumina soarelui. Cum se vor otrăvi fântânile, cum se vor usca iarba şi pomii. Cum vă vor muri orătăniile, nu doar lăsându-vă flămânzi, ci privindu-vă în ochi la sfârşit ca să înţelegeţi că voi le-aţi ucis. Cum vi se vor îmbolnăvi copiii şi, dacă ei supravieţuiesc, copiii copiilor lor, cum veţi alerga pe la doctori cheltuind, plângând şi cheltuind până nu veţi mai avea de unde. Cum se va-nnegri cerul şi se va cutremura pământul, şi mai ales cum vă vor părăsi toţi, absolut toţi, ca pe nişte ciumaţi – pentru că nimeni nu va vedea în voi nişte victime, ci nişte viruşi, şi vor avea perfectă dreptate. Cum nimeni nu va mai cumpăra un bob de porumb, un pahar de lapte de la voi, fiindcă oricine va ocoli cale de kilometri buni ca să nu treacă prin otrava voastră. Cum, prea, mult prea târziu, veţi înţelege şi vă veţi da cu capetele de pereţi, întrebându-l pe Dumnezeu de ce v-a părăsit, singuri şi muribunzi, fără lumină a zilei, fără somn noaptea, fără speranţă.

E acesta un blestem? Fireşte că da, însă nu e al meu, e chiar ce v-ar aduce Goldul, a cărui mână poleită cu aur fals o sărutaţi astăzi, în genunchi şi cu spinarea frântă, de o mie de ori în fiecare zi.

—————-

Politicienilor vă spun: voi sunteţi însuşi întunericul. Voi, oricum aţi lua-o, orice avantaje aţi avea, ştiţi deja undeva în adânc (şi vom avea grijă să vă amintim mereu) că aţi coborât în subuman. Veţi avea, poate – dacă nu ne trezim acum, cu siguranţă veţi avea – mult mai multă putere decât acum. Dar şi incomparabil mai mult dispreţ, mai multă revoltă. Veţi pluti trăgând dâre în mulţime ca nişte mari nave greoaie, spoit-dichisite cu aur, încercând să nu respiraţi, să nu trageţi în piept nesfârşita noastră ură. Dar de fiecare dată (şi, Doamne, cât de multe vor fi) când nu vă veţi putea ţine răsuflarea, plămânii voştri se vor umple cu boala noastră.

Iar în ziua când veţi fi destul de bolnavi vom da cu voi de pământ. Sau sub pământ.

—————–

Vă spun, în fine, tuturor: la capătul tuturor pierderilor posibile stă libertatea. Nu posesiunile pământeşti, nici gloria. Nici măcar credinţa, nici măcar speranţa. Ci libertatea care vă face oameni. Credincioşilor vă spun: Dumnezeu nu poate să intre dacă nu alegeţi, pe deplin liberi, să-i deschideţi uşa; dacă vă simţiţi constrânşi a o deschide, acela nu e Dumnezeu. Ateilor vă spun: singura voastră speranţă e să faceţi binele acum, aici, deci nevoia voastră de libertate e şi mai mare decât a celorlalţi. Ceea ce pentru ceilalţi e credinţă, pentru voi e speranţă, dar astea amândouă sunt simple himere, vise fără fond, câtă vreme nu aveţi dreptul şi puterea concretă să faceţi realitatea să fie prin voi.

S-au scris şi sunt la câteva zile de a fi adoptate legi pentru a ucide libertatea roşienilor, apoi pe a oricui stă în calea unei exploatări miniere. Dincolo de orice teorie, în concretul cel mai concret, la Pungeşti oamenii sunt capturaţi, intimidaţi, privaţi la modul fizic de libertăţile şi drepturile lor fundamentale. Unde aşteptăm, oare, să ajungem? Va trebui iar, a câta oară, în mileniul al treilea, în secolul mult aşteptat XXI, să curgă sânge – ca întotdeauna, nevinovat? Suntem în continuare atât de slabi încât să acceptăm zei ticăloşi şi să avem nevoie de sacrificii?

Va fi Decembrie 2013 luna, va aduce ziua, ora reinstaurării întunericului? Vom sta în continuare cu mâinile în sân contemplându-l ca pe o eclipsă? Eclipsele trec. Însă întunericul despre care vă vorbesc nu pleacă de la sine. Şi odată instaurat e foarte greu să-l risipeşti, pentru că ajunge să te pătrundă pe dinăuntru.

Vă spun încă o dată la sfârşit: ceasul al doisprezecelea a început să bată; mijeşte sfârşitul lumii noastre, prăbuşirea şi pe urmă uitarea a tot ce a fost bun. Vă conjur: treziţi-vă, poate totuşi nu e prea târziu.

This article has 27 comments

 1. “Va trebui iar, a câta oară, în mileniul al treilea, în secolul mult aşteptat XXI, să curgă sânge”.
  Ma tem ca asta e doar inceputul – s-au acumulat mult prea multe crize – de la criza petrolului care cam bate la usa, la secatuirea pamantului prin agricultura industriala, la folosirea necontrolata a GMO-urilor, la erodarea constanta a claselor mijlocii in societatile dezvoltate si discrepantele crescande intre privilegiati si mase in restul societatilor, la cresterea mai iute sau mai lenta a unor nationalisme pe care le credeam uitate, la perfectionarea inimaginabila a tehnicilor de supraveghere (and it’s just the beginning), la planned obsolescence si muntele de gunoaie pe care il produce, si in sfarsit schimbarile climactice care inca nu stim (si probabil nici nu putem sa ne imaginam) incotro vor duce.
  Si, ca de obicei, primele semne ca se misca pamantul se simt la marginea imperiilor, si intre cei mai saraci sau mai izolati: la marginea Europei, in Romania; in Romania, la Rosia Montana sau la Pungesti.
  Sunt ateu, dar la toate astea nu pot raspunde (atunci cand nu m-apuca un pic de panica) decat cu vorbele lui Luther la Worms: “Hier stehe ich und kann nicht anders! Gott helfe mir, Amen!” Pentru ca, asa cum e spus in textul de mai sus, libertatea si adevarul ne fac oameni – iar nimic altceva.

 2. Valcule…..nu mai este un secret al cui joc il faci si ce urmaresti in fapt. Asterne aici actiunile ecologiste facute pana la Rosia Montana. Vorbesti de case daramate si praf in plamani, de parinti plecati peste hotare sa-si castige o paine si depopularea zonei pentru un loc de munca nu vrei sa vorbesti ?

  Nu mai vorbi de un viitor sinistru in imaginatia ta legat de pornirea acestui proiect, sunt altii care alaturi de noi vom urmari sa se respecte toate normele impuse de lege si nu cred ca vom apela la ajutorul vostru. Mergi in Valea Jiului si vezi urmarile stoparii mineritului, du-te si vezi cum cumpara lumea cate o jumatate de paine sa poata avea si pe a doua zi bani de cealalta jumatate.

  Patrimoniu este mai vizibil la Rosia Montana decand a inceput compania sa investeasca in el, centru istoric a capatat o alta fata dupa ce s-a inceput restaurarea caselor. Nu poti lua acesta speranta de dezvoltare a zonei raportandu-te doar la negativisme refuzand categoric exemplele pozitive din alte tari unde se poate face minerit si se poate ecologiza zona cu aceasta ocazie.

  Ecologisti deveniti peste noapte care habar nu aveau unde este Rosia Montana, vin sa ne spuna ca ce vrem sa facem aici “este nociv si dauneaza grav sanatatii” foametea si depopulare zonei cu siguranta se va asterne peste zona fara minerit. Ce spuneti voi de poluare…….sunt doar presupuneri fara argumente.

  Nimeni nu ar accepta pentru un loc de munca sa-si imbolnaveasca familia, va credeti mai destepti decat oamenii din aceasta zona ? va credeti protectorii acestor meleaguri pe care se face minerit de 2000 de ani din care 50 exploatare de suprafata. UNDE AU FOST ECOLOGISTII ??? Acum cand avem acest investitor si vrem sa reparam ce a stricat statul cu o exploatare lasata de izbeliste, vin mercenarii sub culorile ungariei sa ne spuna ca e mai bine in saracie decat sa ne dezvoltam prin munca. Daca nu am sti cum vin finantarile pentru aceste proteste, aproape ca am crede cat de “patrioti” sunteti.

  Cu siguranta ca specialistii vor analiza beneficiile acestui proiect fara influenta strazii care reprezinta 1 % din romanii care asteapta sa ne mai dezvoltam si prin munca nu numai la intins mana si batut cu petul in asfalt.

  Textele lacrimogene scrise cu tenta provocatoare la adresa celor care privesc de la distanta cum o faceti pe “salvatorii” nu sunt decat o parte din manipularea activista pe care o practicati in ultima vreme. Vreti sa nu fie rau DACA nu se respecta normele impuse de UE (in conceptia voastra) ca sa fie si mai rau daca nu se face nimic….

 3. E absolut rusinos pentru un profesor universitar sa vorbeasca de moartea libertatii intr-un articol public in care critica guvernarea, statul de drept…e un non-sens cras si rusinos pentru un cadru didactic!

  Insasi faptul ca romanii pot iesi in strada chiar si fara autorizatie sa-si strige oful mai mult sau mai putin legitim demonstreaza foarte clar ca statul roman este un stat de drept.

  Din pacate pentru dvs si pentru cei care va urmeaza la aceste proteste, nu mi se pare ca ar fi vreo diferenta intre dvs si, sa zicem, suporterii echipei de fotbal Petrolul Ploiesti care, dupa ce au facut scandal in drum spre un meci si dupa ce au agresat fortele de ordine, au inceput sa urle ca sunt discriminati si batuti de jandarmi si ca Romania e stat politienesc!

  Se pare ca ati ajuns un nou nivel de decadenta in discursurile dvs, nivelul ultrasilor de pe stadioane…

  intr-adevar, am uitat ca mai nou tot poporeanul se pricepe la Rosia Montana si la fotbal.

  trist, foarte trist pentru educatia copiilor nostri!

 4. Nu mi-e câtuşi de puţin ruşine ca şi ‘cadru didactic’ şi pedagog. Mi-ar fi ruşine, dimpotrivă, dacă aş lăuda guvernarea. În ce priveşte Roşia Montana, vă asigur că ştiu cu mult mai multe decât ‘tot poporeanul’. În ce priveşte Puterea USL, consider că trebuie contestată prin toate mijloacele disponibile, şi îndepărtată cât mai curând de la conducerea ţării, alfel, cum am scris şi mai sus, vom intra în catastrofă definitivă. În ce priveşte Pungeştiul, abuzul e evident şi demonstrează transformarea Jandarmeriei în organism de represiune. România este pe cale să-şi piardă calitatea de stat de drept ‘as we speak’. Vă încurajez, fireşte, să faceţi şi dumneavoastră pe mai departe apologia stării de fapte de azi, iar lumea va citi şi va înţelege. Educatorii se mai şi aleg de către cei educaţi, să ştiţi 🙂

 5. Va spun de la inceput: imi place cum se scris acest articol. Imi plac argumentele si patosul. Sunt din generatia acelor parinti la care se refera autorul si am trit din plin toate deziluziile post-revolutionare. Si noi am crezut ca democratia si binele se vor instala in mod firesc…mare greseala!!!! Am aflat pe pielea noastra si pe viitorul copiilor nostri ca democratia, cea mai buna solutie sociala este in acelasi timp cea mai vulnerabila la deturnarea sa de catre populisti, mediocri, hoti si banditi. Daca in anii 90′ mai erau niste nuante discutabile intre partidele politice, acum putem fi linistiti: toate partidele, aceeasi mizerie! Actualul USL are aceleasi obiective si aceleasi maniere ca si defunctul PDL. Ponta il urmeaza indeaproape pe Basescu in felul in care se raporteza la oricine il critica. Stimate Ron, Romania este un sta politienesc chiar daca pare sa fie un loc unde iti poti exprima “liber” opiniile. Banuiesc ca nu Dvs. ati fost la demonstratii, nu Dvs, ati fost filat in mod abuziv, legitimat si amendat, eventual lovit cu bacancul si tarat in duba. Sunt aproape sigura ca nu; deci va rog sa va puneti in paranteza, inainte de a arunca anatema asupra celor care AU si IAU atitudine impotriva abuzurilor! Asta in cazul in care nu aveti cumva tema de casa sa amestecati protestatarii pasnici cu imaginea galeriilor de fotbal…o manevra cat se poate de transparenta a autoritatilor democratice de aici si din alte parti, de cate ori sunt prinsi cu musca pe caciula. Domnului Vasile ii recomand o vizita la Eugen David; astept sa-l convinga pe el mai intai, inainte de a ne scrofali pe noi aici. Poate mai invata ceva de la el…In rest, dragi tineri…noi, parintii vostri ne ceren scuze ca nu va putem oferi mai mult decat perspectiva luptei incrancenate pentru drepturile voastre. Dar suntem aici si va sustinem si facem ce mai putem sa supravietuim acestei”tagme jefuitoare’ de la stanga la dreapta care paraziteaza tara si viitorul vostru. Fiti activi! Intrati in arena politica si faceti voi partide noi care sa aiba in vedere idealurile voastre! Nu va lasati intimidati si nu taceti! Scriet! Strigati!
  activati! Nu avem alta solutie! Vin alegerile din 2014! Nu dati votul vostru oricui! Nu stati acasa!

 6. Este patetic, domnule Vilcu – problema este ca mai “educi” si pe altii (din cauza unora ca dumneavoastra ies de pe bancile scolii tot mai multi subgeniali).
  Si inca ceva – civilizatie inseamna respectarea unor regului – eu nu vreau sa ma intorc in epoca de piatra.

 7. Domnule Valcu, eu va intreb, in calitate de cetatean roman si mama de copil roman, ce anume va face sa vorbiti dumneavoastra (toti cei care vor sa salveze “toata Romania”) in numele meu, al copilului meu, al familiei mele?
  Credeam ca traiesc intr-o tara libera, in care nu mi se va da in cap pentru ceea ce cred si, daca e sa mi se dea, totusi, sa nu o faca un cadru universitar. Se pare ca m-am inselat.
  Eu am ales Europa. Eu am ales investitii straine. Nu o firma sau alta, pur si simplu dezvoltarea economica. Eu nu aleg sa o ard verde, nici eu nici fiul meu caruia ii trebuie mancare, hainute, ghetute, caiete si globuri de Craciun. La sfarsitul razboiului asta pe care-l duceti dvs cu investitorii, daca voi mai fi in viata si nu voi cadea victima colaterala pentru ca nu unitsalvez nimic, mie cine-mi va face dreptate? Va trebui sa ne ridicam si noi, cei morti de foame, la alt razboi, sa punem noi atunci mana pe furci si coase, ca sa ne cerem drepturile noastre?
  Oare unde va duce asta?

  Ar trebui sa am si eu dreptul de a alege cum arata libertatea pentru mine. Poate eu nu vreau sa am libertatea de a muri de foame cu satisfactia ca am alungat investitorii, oricum s-ar numi ei, din tara. Poate nu vreau sa aflu cum arata fericirea de a-mi creste copilul in frig si foame, dar fara canadieni/americani/chinezi in jur. Poate nu voi avea nicio farama de mandrie in a-i sterge mucii inghetati de la nas, intr-o tara libera de “imperialisti”.

  Pentru mine cine vorbeste, domnule Valcu? Ar trebui sa pun si eu mana pe coasa ca sa se auda ca am alta parere? Nu o voi face. Probabil voi cauta oficiile de emigrari, sa plec in alta tara, mai poluata, mai cianurata, mai fracturata, dar cu mai multe sanse pentru fiul meu. Si, totusi, dvs numiti asta dreptate? Sau libertate?

  Nu sunteti majoritatea, domnule Valcu. Majoritatea tacuta si fraiera sunt astia ca mine, care peste 2-3 ani vor plange de groaza cand vor veni facturile. Dar noi avem alte treburi. Sa ne crestem copiii, sa ne facem mancarea, sa mergem la munca si in timpul asta altii,ca dvs, vorbesc in numele nostru

 8. astia nu sunt protestatari, sunt marionete. Ar trebui sa sarute bulevardele pe care parintii lor s-au jertfit in 89 pentru ca ei sa protesteze azi si sa incerce sa opreasca investitiile.
  Ei salveaza Rosia Montana de la distanta si impinsi de la spate de catre cativa lideri bine platiti.
  Proiectul minier de la Rosia Montana este o investitie ce ar putea aduce beneficii economiei tarii. Beneficii care ar putea pune in valoare patrimoniul existent la Rosia Montana si ar putea rezolva problema somajului care azi este de peste 80% in zona.
  Nu e posibil sa protesteze impotriva bunastarii oamenilor de la Rosia Montana.

 9. Doamna Mariana, aici este tocmai vorba de viitorul fiului dvoastră (şi al tuturor tinerilor, de altfel). Dacă dvoastră nu vă mai simţiţi în stare să luptaţi, să vedeţi rostul unei asemenea lupte, sau pur şi simplu instinctul matern nu vă lasă să vă asumaţi acest risc, nu înseamnă că problemele nu mai există; din contră, ar trebui să vă bucuraţi că mai există oameni care înghit în sec şi merg la luptă. Şi dacă am fi mai mulţi, dacă nu ale dvoastră, dar facturile fiului dvoastră nu vor mai fi hârtii îngrozitoare printate de monopoluri care, nu doar că nu vor, dar nici nu ştiu să gestioneze resursele.

  A venit vremea pentru toţi să ieşim din zona individuală de confort.

 10. Vă înţeleg panica domnule Vâlcu, însă întunericul despre care vorbiţi nu e chiar atât de iminent. Sigur că trebuie să acţionăm acum, dar cu luciditate.
  Pentru postaci, singura cale logică de dezvoltare a economiei e în direcţia verde. Dragi ne-ecologişti, credeam că în capitalism e permis progresul.

 11. neverosimil….sa ma rog cui..? la un mosneag invizibil din ceruri?? s’avem raison frate…la lupta doar si poate..!!!

 12. daca ajungem sa avem nevoie de ..religie??..suntem pierduti definitiv..!! a way of life…in misery..!!

 13. Rar am citit ceva mai penibil.
  Acest asa zis “profesor” Cornel Vîlcu e doar un cretin. Cum dracu’ ajung astfel de dobitoci in sistemul universitar?
  Ma mir ca n-a inceput (inca) sa bata campii cu masonii, evreii, reptilienii, etc.
  Sictir, domnule “profesor”!

 14. DOMNA MARIANA SPUNE CA ESTE MAJORITATEA,DOMNUL VALCU LA FEL,POSIBIL.CUM PUTEM VEDEA MAJORITATEA ??? REFERENDUM,OAMENI BUNI,SI DRAGII MEI ROMANI !!!

 15. Pentru tine si pentru cititorii tai un link :
  http://www.cjsonline.ca/reviews/fearpolitical.html.
  Tu ai citit-o constiincios si aplici aici litera cu litera invatarile manualului de politca a fricii. bravo.

  O sa vina apocalipsa la Rosia ca o sa se reia exploatarea miniera, cea care in ultimii 40 de ani s-a facut la suprafata si cu cianurare, dar sigur, de data asta o sa fie prapad.

 16. Inteleg durerea ta si o traiesc si eu ca orice roman care-si iubeste tara. Trebuie insa un ton mai moderat, mai linistit. Spun asta deoarece noi ne agitam in timp ce toti inamicii din politica romaneasca si externa ne ataca fin, calm cu multa caldura in glas.
  Deci si noi trebuie sa ne ponderam si sa luptam – calm.

  Fiecare dintre noi ar trebui sa-si puna o singura intrebare: de ce ni se intampla noua romanilor asa ceva? De ce simtim ca totul se scurge la vale?

 17. Doamna Ana, cand Ponta rade diabolic si sfidator spunand ca jandarmii au actionat corect si democratic e ceva fin? In urma cu un an, Ponta & CO aveau o atitudine de-a dreptul agresiva contra exploatarii de la Rosia Montana si a gazelor de sist. Odata inscaunat, stimabilul Ponta a uitat de toate astea, s-a sucit 180 de grade si putin ii pasa de cei 70% care cica il sustin.(n-au fost niciodata atatia, dar nu are rost sa ma obosesc cu acest aspect). Nu e nimic fin in modul barbar in care se lanseaza legi speciale de distrugere a raiului din apuseni, nu e nici o caldura in bocancul cu varf de fier al jandarmului fara suflet, fara creier si fara discernamant ce loveste batrani, femei si copii deopotriva. Si asta contrar legilor si a procedurilor militare ce a jurat sa le respecte…

  Stimate ciucibau, mi-e mila de dumneata. Esti gol, ai un suflet trist si pustiu. Daca dumneata crezi ca Dumnezeu este un mosneag din ceruri, inseamna ca ai ramas la stadiul de “carti de colorat”. Dar fiecare cu crezul sau…

  Doamna Mariana, de ce nu te apuci dumneata sa crosetezi niste calcaie pt. ciorapei? Asa nu o sa mai ai probleme financiare. Am auzit ca colega dumnitale ce se ocupa cu asa ceva o duce extrem de bine, are Jeep la scara, fata ei se plimba la shoping in tari straine! Deci, crosetatul e o afacere extrem, extrem de profitabila! Ii tot aduceti osanale Goldului Canadian. De ce firma asta atat de serioasa e o suveica plina de increngaturi prin diverse insule si paradisuri fiscale? Daca cumva, peste vreo 10-20 de ani va dori statul roman sa-i traga la raspundere sau sa-si obtina cota de profit, se va trezi in fata unei casute postale! Dar ce va pasa voua, celor care doar vreti sa munciti! Macar daca ati munci! Deocamdata plimbati niste uniforme, apareti in reclame, postati pe internet si sunteti platiti regeste. F. fain! Asta e visul oricarui roman, sa fie platit fara sa munceasca! Dar o sa vina si ziua plati pt. voi. Si atunci veti vedea si cealalta fata a Goldului. Atunci veti descoperi cu groaza ca lampasele si tarnacoapele voastre ce le purtati cu atata fala nu au nici un rost. O sa descoperiti ca daca nu sunteti specialisti in pirotehnie, daca nu sunteti niste camionagii sau buldozeristi talentati nu veti avea ce munci! Sau poate sunteti niste chimisti savanti! In cazul asta da, Goldul va va plati regeste in continuare, pt. ca are mare nevoie de un geniu care sa demonstreze fara putinta de tagada ca NaCN=H2O 100%!!! Asta deoarece, plin de un suveran dispret la adresa VOASTRA, a celor ce mancati minciuni pe paine, Goldul a declarat ca iazul de decantare va fi limpede precum cristalul, lumea se va scalda acolo, ba chiar va putea bea acea “apa”. Pofta buna!

 18. lisa a scris mult pe tema asta. lisa a avut de-a face cu criminalul moral, plagiatorul ponta. cu ministru interimar al “educatiei”, imbecil executant. toate atea sunt nimic pe langa imensa coruptie care face ca Romania sa devina un crater. executant : RMGC.

  daca aveti o sugestie despre ce putem face sau unde putem contribui, cu bani, cu sange, spuneti va rog.

  http://www.youtube.com/watch?v=4Iq4Qbd0wpw#

 19. Am citit articolul de 2 ori,la fel si comentariile. Nu pot intelege un lucru,exprimat si de catre un dascal: “salvarea Rosiei Montane”! Cati dintre cei care au comentat cu patos pe aici au idee cum se ajunge in Rosia Montana?Cati dintre comentatori au pus piciorul in acea localitate?Poate 1%,desi e mult! Vorbiti de “salvarea Rosiei Montane”,iar acolo se moare de foame! Vorbiti de generatiile viitoare,insa va intreb acum, care generatii viitoare,daca locul este mort fara surse de venit-locuri de munca pentru cei de acolo?Vreti sa salvati,sa nu se faca minerit?Foarte bine,insa veniti cu solutii de creare de locuri de munca in zona! Stiu,e comod sa faceti marsuri,sa strigati lozinci, “Uniti salvam Rosia Montana”, dar ce salvati?Salvati poate un zacamant,dar NU salvati oamenii de acolo,ba chiar ii condamnati la moarte prin infometare! Salvati o resursa,dar nu salvati oamenii,deci a vorbi despre generatiile viitoare este o aberatie! Nu sunt nici pro,nici contra proiectului,insa cand vad cu cat patos vreti “salvarea”,incep sa devin PRO! A devenit “de bonne tone” si boem sa participi in timpul liber la proteste-unii sunt deja “protestatari de profesie”! Nu am vazut transparenta in ceea ce priveste fondurile alocate pentru protest,ceea ce ma face sa cred ca exista “cineva” sau “ceva” care are un interes major nu in oprirea mineritului,ci in impiedicarea acestei firme sa faca minerit,tragand speranta ca,la un moment dat,va avea castig de cauza! Inteleg opinia,o accept,insa nu va dau dreptate,din mai multe motive:1. Stop exploatarii?Bine. Ce solutii propuneti pentru relansarea economica a zonei? 2. Fara cianuri? Bun. Care ar fi solutia exploatarii in deplina siguranta a zacamantului? 3. Eco turism? Foarte bine. Dar pe ce infrastructura se poate ajunge acolo? 4. Ati fi dispusi sa investiti la Rosia Montana? Daca aveti raspunsuri plauzibile la aceste intrebari si prezentati si altceva decat vorbe (rostite,ce e drept,cu patos!) atunci putem avea un dialog,altfel, va intreb: Cine sunteti dumneavoastra,si cu ce drept vorbiti in numele meu?Pe ce legitimitate va bazati?
  In rest,numai de bine. Si nu uitati ca aceste derapaje din articole pot transforma toata miscarea dumneavoastra intr-un esec.

 20. cei care au alceva in cap decat propaganda RMGB, iata un exemplu: cea mai mare mina de aur din Europa Occidentala, inchisa in 2004. Ultimul exploatant a lasat
  un dezastru. Statului ii revine sa depolueze locul, dar asta inseamna bani dintr-un sac fara fund. Practic, nu se poate depolua nici macar cu 50 de miliarde, cat se estimeaza acum. Zona este sinistrata, un desert in plina tara. Franta, nu Romania.
  Inmultiti acum cu 20 toata povestea asta si veti avea masura aproximativa a Rosiei Montane.

  http://fr.wikipedia.org/wiki/Mine_d%27or_de_Salsigne
  http://www.ladepeche.fr/article/2013/03/21/1587889-salsigne-quand-la-mine-dort-la-pollution-veille.html

 21. cea mai mare mina de aur din Europa Occidentala, inchisa in 2004.
  Ultimul exploatant a lasat in urma un dezastru. Statului ii revine sa depolueze locul, dar asta inseamna bani dintr-un sac fara fund. Practic, nu se poate nici macar cu 50 de miliarde, cat se estimeaza acum. Zona este sinistrata, un desert in plina tara. Franta, nu Romania.
  Inmultiti acum cu 20 toata povestea asta si veti avea masura aproximativa a Rosiei Montane.

  http://fr.wikipedia.org/wiki/Mine_d%27or_de_Salsigne
  http://www.ladepeche.fr/article/2013/03/21/1587889-salsigne-quand-la-mine-dort-la-pollution-veille.html

 22. “Cati dintre comentatori au pus piciorul in acea localitate?Poate 1%,desi e mult! – iar acolo se moare de foame! ”

  Dupa cum observ este noua lozinca a celor ce vor eploatarea sau EXPLORAREA. Solutiile ar fi destul de simple daca s-ar dori cu adevarat relansarea economica a Romaniei dar asta ar insemna ca Romania sa ai aiba un guvern care sa nu fie cumparat de corporatii si ca romanii sa munceasca cu adevarat. Mai nou toti suntem inteligenti pentru ca lucram in mari companii ( a se citi aceleasi corporatii care ne spala creierul zi de zi ) dar de munca adevarata nu mai stim. A da la sapa, a munci in mina, a avea grija de animale te transforma brusc intr-un “taran fara minte” . E foarte simplu sa citezi ce ti se baga pe gat la televizor si la fel de usor sa faci pe desteptul ca stii sa faci economie, dar nu cred ca economie inseamna tot ce indruga de 20 de ani “dragii nostri conducatori ” . Sa nu ma intelegeti gresit sunt de acord ca o parte din oamenii care ies la proteste sunt platiti dar cred ca sunt platiti doar ca sa ne adoarma constiinta. Sunt de acord cu mineritul dar facut asa cum trebuie si de romani pentru romani. Se poate face minerit fara cianuri si alte chestii dar asta inseamna sa ANGAJAM ACEI OAMENI CARE MOR DE FOAME. si sa scoatem mai putin PROFIT. Este fix atat de simplu si atunci ar exista si turism si bani de autostrazi si locuri de munca. Dar repet asta ar insemna sa avem un Guvern si un Presedinte care sa lucreze pentru tara. De ce brusc Romania nu mai are bani si ne invartim in jurul sumelor aruncate pe la televizor de cei ce stiu “economie” pentru a ne face pe toti sa simtim ca sunt cu un picior in groapa. Oare voi cei inteligenti sunteti atat de spalati pe creier incat nu mai vedeti nimic in jur ? Si ca sa revin si la gazele de sist, nu inteleg cum credeti ca vom putea trai in cativa ani fara apa si fara a mai putea cultiva ceva. Va trebui sa importam totul inclusiv APA. Si de fapt asta este ideea in caz ca tot va mai puneti intrebari. Imi cer scuze daca mi-am asumat legimitatea sa iau apararea tarii mele si am deranjat pe CINEVA. De fapt egoismul meu a vorbit si nu iau apararea Tarii ci al viitorului copiilor si nepotilor mei.

 23. Celor care tot sustin exploatarile de la Rosia si pe cele de gaze de sist, sunt curios care va este parerea fata de ilegalitatile care s-au comis in acordarea avizelor. Mai mult, de ce este necesara atata publicitate “pentru” si un lobby atat de intens din partea politicienilor daca este un lucru “evident” benefic? Sau om fi toti atat de prosti ca nu vedem si cu ochiul liber beneficiile? Atunci sa vorbiti de necesitatea exploatarii resurselor cand se va opri hemoragia banilor din bugetul statului, a se citi din buzunarele noastre, cand nu vom mai plati hotia si prostia celor “alesi” si a camarilei.
  In alta ordine de idei, un referendum nu ar aduce nimic bun in situatia data, vedem unde ne-au adus referendumurile de pana acum. Pt un mic si o bere se gasesc o multime care sa dea cu stampila fara sa stie unde si de ce . Din pacate (sau din fericire) ramanem la “apostolat” si la intalnirile de duminica si oricand se ingroasa gluma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.