Textul de mai jos a fost transmis către Poliția Rutieră și  Guvernul României. Doamna Monica Lotreanu, arhitect, transmite un mesaj ferm autorităților: în acest oraș pietonii sunt tolerați de mașini. Mai jos, redăm textul complet al sesizării:

Dupa ce o perioada de timp am facut sesizari la telefonul 0213233030 – ce-mi fusese recomandat de un comisar din Serviciul circulatie din Directia de Politie a Mun. Bucuresti – privind incalcarile gravissime ale drepturilor (si obligatiilor) pietonilor de a circula numai pe trotuare in conditiile in care soferi iresponsabili – fara numar, fara numar – isi parcheaza integral masinile pe aceste spatii, am decis acum sa fac o pauza si sa reiau sesizarile in scris. Ieri am sesizat telefonic faptul ca pe Str. Mihai Eminescu, tronsonul intre Dorobanti si Polona, pietonii nu puteau circula decit pe carosabil deoarece pe ambele trotuare erau parcate masini care ocupau intregul spatiu pietonal. Am indicat numerele de inmatriculare ale unora.. Ca de obicei, raspunsul este: vom trimite o echipa la fata locului…. dupa doua ore masinile erau in acelasi loc, ba situatia se agravase. Am realizat ca autoritatea inseala amarnic cetatenii care prin taxele si impozitele pe care le platesc asigura lefurile angajatilor acesteia. Autoritatea competenta dovedeste nu numai incompetenta, ci si indolenta si, in fapt, crasa nepasare.

Cind trece pe sosea seful al mare de la Cotroceni sau al mai mic de la Palatul Victoria, vezi agentii din 10 in 10 m care, dupa ce trece alaiul se reped la masini si demareaza fara sa aiba interes fata ce se intimpla pe trotuarele orasului. Un cetatean ca mine plateste cam aceleasi taxe ca si Basescu sau Ponta, asadar contribuie egal la salarizarea angajatilor publici. Unde este respectul si grija egala fata de toti cetatenii? Unde este grija suplimentara fata de persoanele care se deplaseaza in fotoliu rulant sau cu copii de mina sau in carucior, virstnicii care nu aud bine sau se deplaseaza cu bastonul sau cadrul pe strada? Discriminarea si lipsa de respect a brigazii rutiere a politiei este incalificabila. In plus, nici macar interesul de a aplica amenzi nu-i misca din birouri pe strazi… Tot orasul e plin de santiere de constructii care acopera trotuarele, fara amenajarea, conform legii, unor pasaje pietonale. Concret, ce faceti, doamnelor si domnilor, pentru noi, pietonii? Unde va e constiinta profesionala si civica?

Vreti sa ne impulsionati
– sa lipim stickere pe parbrize atentionind si calificind soferii “bovine”?
– sa umblam cu burghie cu cap vidia in buzunare, ba, mai mult, cu flexuri cu care sa marcam distanta minima de 80 de cm libera pentru un pieton?
– sa facem greva fiscala?
– sa ne asociem pentru aducerea in instanta a primariei si politiei pentru neonorarea responsabilitatilor si atributiunilor?
– sa reclamam Romania la Consiliul Europei?

Dupa acest preambul, solicit deplasarea unor echipaje pe urmatoarele strazi, la orice ora din zi, verificarea situatiei parcarilor pe trotuare si aplicarea de amenzi contraventionale celor care incalca codul rutier:
– Str. Oborul Nou, intre Calusei si Bd. Ferdinand
– Str. Pitar Mos, mai ales in dreptul nr. 20-22 si al scuarului de la intersectia cu Str. Jules Michelet
– Str. Dionisie Lupu
– Str. Icoanei
– Str. Mihai Eminescu, in special intre Polona si Dorobanti
– Str. George Enescu
– Str. Mendeleev s.a.

Incepeti cu acestea, eu si cunoscutii mei va vom da si alte exemple de monitorizat! Va garantez ca veti epuiza un chitantier intr-o descindere de citeva ore!
Solicit sa dispuneti primariilor sa monteze bolarzi la marginea tuturor trotuarelor. O sa fie un aspect hidos-rizibil al strazilor, dar il vom accepta numai sa fie stopat atentatul zilnic la confortul, sanatatea si viata pietonilor.

Faceti ca reclama aceea: “eu sint cetatean european si-mi cunosc drepturile” sa nu para o imbecilitate in contextul romanesc!

 

This article has 3 comments

  1. bai…voi ati pierdut drepturile de cetateni europeni in momentul in care ati decis sa le ziceti la tigani romi si sa le copiati cultura, comportamentul si intelectul. Aici vorbim despre tiganisme comise de oameni prost-crescuti si nesimtiti. Li se mai spune si marlani sau cocalari soferilor care parcheaza aiurea. Tot acestia sunt cei care se isterizeaza daca le atragi atentia. Trag concluzia ca este un comportament de tigan: sfideaza legea? da. Sunti violenti daca le atragi atentia? da. Sunt inculti agramati prost-crescuti si nesimtiti? da. Deci sunt tigani. Sunt romani-hibrizi, corciti cultural cu puroiul tiganesc. Success la …sesizari. Mai bine ai lua Wikipedia la mana, ai vedea in ce oras-mai-mare asa, sunt putini tigani si te-ai muta acolo. Bucurestiul de 50-50% acum, intr-un crescendo nefavorabil romanilor. Maine-poimaine te miri de ce in fostele case memoriale sau in alte claidir patrimoniu e focar de infectie si SIDA, si nimeni nu face nimic(nici nu renoveaza, nici nu darama). Nu mai da vina pe primarie. e o corceala de cultura la nivel urban. e ca si cum as lua eu un taxi si ma mir ca taximetristul incearca sa ocoleasca sau imi spune ca n-are rest de la 50 RON…Aia e tot vina primarilor, nu? Daca v-ati corcit cu ei, suportati-va intre voi, nu aveti ce face

  2. As vrea sa încep prin a spune ca nu toți plătim “cam aceleași taxe” așadar nu contribuim egal la salarizarea angajaților publici. Taxele au la baza niște procente, asadar, cu cât câștigi mai mult cu atât contribui mai mult. Daca ai o mașină, plătești impozit și pe ea, și rovinieta pentru drumuri s.a.m.d. De acord cu problema parcărilor ilegale pe trotuar, dar aici se ascunde o lipsa acuta de locuri de parcare. Într-un oraș de aprox. 2-3 mil. de locuitori, cu tot cam atâtea mașini, și doar 200.00-300.000 de locuri de parcare, va las pe voi sa faceți calculele. Asa ca hai sa nu generalizam doar ca doamna Monica Lotreanu, arhitect de meserie (de parca ar conta), a întâlnit 100.000 de nesimțiți care parchează aiurea. Mai sunt alți 1 mil de oameni care parchează (contra cost sau nu) în parcări amenajate. Dar ce facem cu pietonii care trec aiurea strada și generează accidente? Sau cu bicicliștii care se cred și mașină și pieton? De ei nu e satul Bucureștiul?

  3. E prea putin. Ar trebui ceruta schimbarea legislatiei in domeniu in sensul interzicerii parcarii pe trotuare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.