-un mesaj pentru Victor Ponta şi USL, şi la final o (scurtă) urare pentru restul românilor-

[UPDATE: un articol al lui Mihai Goţiu mă lămureşte privitor la unul dintre motivele noii mizerii pe care ne-o pregăteşte noua putere; citindu-l, veţi înţelege şi cum se explică faptul că, în România, alternanţa partidelor şi ideologiilor la putere nu schimbă nimic din masivitatea corupţiei la nivel înalt]

Vă simţiţi norocos astăzi, domnule Ponta? Simţiţi că aveţi putere? După tupeul cu care aţi început, de o bună bucată de vreme, să vă bateţi joc pe faţă nu doar de naivii care v-au ales şi pe care i-aţi trădat fără scrupul şi fără jenă, dar din nou de noi toţi, s-ar zice că da, sunteţi în al nouălea cer. Ba poate că şi la privirea rece, aruncată – scurt şi revelator – din afară de către orice evaluator priceput la politică, dar dezinteresat de iţele româneşti, da, aveţi incredibil de multă putere: la urma-urmelor, sunteţi un delincvent în ordine spirituală şi morală care, totuşi, are în mână frâiele unei naţiuni. Plagiatul, şi-au spus mulţi când au aflat despre el, nu e răul palpabil cel mai mare care i se poate produce unei naţii. Încetul cu încetul, înţelege însă fiecare că lipsa de demnitate de a nu vă fi dat demisia, dublată de instrumentarea puterilor statului pentru a scăpa de consecinţele găinăriei şi a vă răzbuna pe sistemul de învăţământ şi cercetare trădau un om nu doar prost şi slab, ci şi deosebit de periculos.

Credeţi, aşadar, că aveţi putere? Vă uitaţi din când în când în jur, constataţi că sunteţi şeful unui guvern cu susţinere ultramajoritară în Parlament şi asta vă face să credeţi că deţineţi controlul?

Nu sunteţi foarte inteligent, domnule Ponta, iar exacerbarea ticăloşiei nu poate compensa lipsa de clarviziune şi raţiune, dimpotrivă. Forţa pe care o aveţi astăzi pare ea multă acum, dar e iluzorie câtă vreme nu provine din caracteristici intrinseci. Şi pe măsură ce ne uităm mai mult – şi mai mulţi, atenţi – la dumneavoastră înţelegem că nu aveţi nici o calitate, alta decât puterea noastră, a oamenilor, parţial împrumutată, parţial furată la vot. Da, ştiu, vă spuneţi tocmai că pentru patru ani sunteţi asigurat, dimpreună cu toţi colaboratorii fideli; şi poate că aşa ar fi, dacă aţi reuşi să vă stăpâniţi şi aţi minţi, fura şi distruge mai discret.

Problema e că, la fel ca Traian Băsescu înaintea dumneavoastră sau Crin Antonescu alături de dumneavoastră, suferiţi de sindromul scroafei ajunse în copac. E-atât de frumos în jur, pe toate crengile s-au cocoţat atâţia alţi purcei care vă grohăie în urechi numai de bine, încât, e evident, sunteţi pe cale să uitaţi adevărul: nu numai că nu puteţi zbura, domnule Ponta, dar nu sunteţi prea înzestrat nici să vă ţineţi de crengi. Iar muşcătura, chiar dacă pe termen scurt pare eficientă (aţi tăiat fondurile învăţământului şi cercetării, nu-i aşa? să se înveţe minte intelectualii că despre Putere nu spui adevărul aşa, când şi cum ai chef), vă ocupă, să nu uitaţi asta, toată gura.

Însă, vedeţi dumneavoastră, scrofismul ăsta nu e doar ridicol, dezgustător. Nu e doar un bovarism ridicat la rangul ‚marii’ politici, care să producă exclusiv efecte de imagine. Da, mai ales datorită dumneavoastră, orice om serios, moral şi cu bun simţ din Europa îşi mai râde o dată de România; da, fiecare dintre noi va constata, de fiecare dată când iese în lume, că (mai ales dacă face parte din mediul intelectual sau academic) el însuşi e privit cu mai mare suspiciune, din cauza lui Ponta, Severin, Vadim Tudor, Ebei. Dar e suficient să fii la locul tău, să faci ceea ce te pricepi, să nu minţi şi să nu furi şi oamenii vor face diferenţa.

Nu. Marea dumneavoastră problemă e că scrofismul (vă) mai şi orbeşte.

———————————————

Membri ai guvernului dumneavoastră au lăsat să se înţeleagă că acesta va sprijini printr-o implicare cum nu se poate mai directă Proiectul Roşia Montana al celor de la Gabriel Corporation. Şi nu v-am văzut ieşind în al doilea minut pe toate posturile, ca să dezminţiţi. La enormitatea ideii, ar fi trebuit să fie vorba de o simplă ‘petardă’ mediatică, de aşteptat în condiţiile în care Gabriel Ressources căzuse iarăşi vertiginos la bursă. Tăcerea dumneavoastră, însă, e suspectă, şi cu fiecare oră care trece devine vinovată. Probabil că da, oricât de neverosimil ar părea, veţi încerca şi dumneavoastră să daţi aurul pe nimic, să distrugeţi Roşia, să compromiteţi şansele de dezvoltare în Apuseni, să ştergeţi cu buretele… dar ce spun? cu dinamită o mie nouă sute de ani de istorie.

Asta e problema, domnule Ponta, cu scroafa: ameţită de floricelele din copac, uită că nu mai are pământ ferm sub picioare. Uită de unde vine, unde, mai devreme sau mai târziu, se va întoarce. Uită că mai există orice altceva decât lumea ei de grohăitori din copac şi mâinile ‚binevoitoare’ care hrănesc porcii, ‚să facă slana groasă’.

Probabil că v-a lovit amnezia. Ce e sigur, însă, e că vi s-a urât cu binele.

Călcaţi pe bec, domnule Ponta, ca atâţia alţii înaintea dumneavoastră, cu sigura diferenţă că, în iluzia securităţii masive, gregare date de un parlament de penali, vă imaginaţi că n-o să vă tăiaţi tălpile. Aţi uitat pe ce lume trăiţi, aţi uitat… din ce ţară veniţi. România nu a dispărut şi nu s-a schimbat. V-aţi repetat într-atât de mult unii altora minciuna antenistă că voturile anti-Băsescu erau voturi pro-USL încât aţi ajuns să credeţi serios în ea. Ei, am o veste pentru dumneavoastră, ca şi pentru colegul Crin: sunteţi printre ultimii omeni din ţară care mai cred povestea asta.

Într-un anume sens, şi anume: aşa cum orice om cu un pic de raţiune pricepe, deşi cu compătimire, logica prostului, vă înţelegem. V-aţi văzut cu sacii în căruţă şi sunteţi mulţi, flămânzi, fără scrupule. Dar e o diferenţă între a încerca să doseşti, după vechile obiceiuri, câte ceva pentru uzul personal şi a încerca, îmbătat de iluzia puterii, să pleci cu toată căruţa.

V-aţi spus că, la grămada de mizerii pe care le-aţi făcut, le continuaţi şi v-aţi programat să le mai comiteţi la adresa românilor, ‚întoarcerea foii’ cu gazele de şist sau, acum, reluarea tunului şi a proiectului catastrofic de la Roşia Montana nici nu se vor mai simţi? V-aţi spus: „doar n-o fi asta picătura care umple paharul”?

Roşia Montana, domnule prim-ministru, nu e o picătură. E un pahar întreg. Întrebaţi-l pe Băsescu.

Roşia Montana, domnule plagiator, nu e minciuna grosolană pe care vă pregătiţi acum să o repetaţi la rândul dumneavoastră, după alte zeci de politicieni corupţi şi vânzători-de-Românie ‚la dezmembrări’. Nici o strategie retorică şi nici toată publicitatea sfruntată de pe lume nu-i va mai face pe cetăţenii acestei ţări să uite adevărul sau să înghită povestea frumoasă despre ceea ce este, în fapt, un furt de resurse, o crimă la adresa istoriei şi a demnităţii oamenilor, o agresiune la adresa României ca întreg.

Pentru că Roşia Montana, domnule Ponta, nu e doar un sătuc aruncat la marginea lumii, unde câţiva oameni curajoşi şi-ar da (să nu aveţi nici o îndoială de asta… deşi din universul dumneavoastră de mucava e greu de crezut) viaţa ca să-şi apere pământurile şi demnitatea. Roşia Montana nu e doar un loc din România.

Roşia Montana este România. Nu vă jucaţi cu simbolurile, domnule Ponta. Faceţi-vă, pe mai departe, micile şi marile dumneavoastră aranjamente meschine în zone mai obscure, mai neclare, privitor la care lumea nu ştie cum stă (şi cât de simplu e) adevărul.

Aţi folosit toată puterea Statului, toată violenţa instituţiilor şi, mai ales, tot servilismul celor care ar fi trebuit să le apere ca să spuneţi despre negru că e alb, în ce priveşte propriul dumneavoastră doctorat. Şi dat fiind că era vorba ‚doar’ despre câteva sute de foi tipărite care, la urma-urmelor, pe prea puţini îi interesează în mod direct; dat fiind că sunteţi un nesimţit care nu s-a gândit o clipă la răul incredibil făcut, cu tupeu, imaginii României; dat fiind că aveaţi televiziuni şi presă care să mintă eficient despre caracterul ‚politic’ al unei discuţii, în fond, profesionale privind un furt intelectual rudimentar, lipsit de minimă inteligenţă, aţi scăpat.

Vânzarea României, însă, e altceva. Faceţi un efort, căutaţi undeva în creierul dumneavoastră acea zonă ‘de-dinainte’, neîmbâcsită de fumurile propriei glorii, necontorsionată de toate minciunile pe care v-aţi obişnuit să le rostiţi cum respiraţi. Informaţia trebuie să fie acolo. Nu cred că aţi suferit vreo traumă psihică de-adevăratelea gravă, încât să fi refulat. Sau, eu ştiu? mergeţi la un psihanalist, vorbiţi cu un hipnotizator. Şi mai simplu, citiţi presa de acum un an, ca să vedeţi cine eraţi şi cum vorbeaţi atunci.

Eraţi inamicul lui Băsescu şi al PDL-ului, le-aţi cerut oamenilor să vă ajute la producerea schimbării. Aţi venit la putere. De-atunci încoace, faceţi toate relele făcute de aceia, însă cu mai mult cinism şi mai mare rapiditate, adăugându-le multe, multe alte rele pe deasupra. Sunteţi, într-adevăr, din alt aluat, mult mai rău decât al mizerabililor mai-sus-pomeniţi. Să nu credeţi o clipă că, prin nu ştiu ce minune dumnezeiască, veţi fi feriţi de judecata oamenilor.

——————————–

Un ultim lucru. Folosind o procedură de-demult cunoscută în politică şi comunicarea politică, aţi dat drumul mizeriei înainte de o lungă vacanţă. Mai mult, vă bazaţi probabil şi pe sfinţenia specifică sărbătorilor pascale, o vreme când lumea numai la conflict şi urâţenie nu vrea să se gândească. Probabil că, într-adevăr, nu veţi avea o reacţie puternică în zilele acestea; oamenii vor vrea să stea în familie, să se odihnească, să se cureţe un pic interior, să se limpezească.

Vă spun, însă: pe termen mediu şi lung, să vă feriţi de limpezirea oamenilor, de cei cu mintea şi demnitatea întreagă şi care ştiu (şi reînvaţă, în momente din astea de întremare spirituală) să spună adevărul. De Paşte, nu doar credinciosul se închină lui Dumnezeu; au şi ceilalţi, toţi ceilalţi, fiecare în libertatea şi drumul lui responsabil, răgaz să stea un pic locului, să se întrebe, să se gândească.

Aşadar, domnilor: daţi-vă şi voi seama că atunci când ne vom apuca, mulţi, să vă căutăm cu lumina în mână şi mai ales în privire, n-o să vă puteţi ascunde nici în cea mai întortocheată vizuină. Vă vom scoate afară să vă vadă cu toţii şi reamintindu-vă cu ocazia asta până şi vouă cine şi cum, de fapt, sunteţi.

———————————-


———————————-

Le urez tuturor fraţilor mei credincioşi sărbători fericite şi sfinte. Iar liber-cugetătorilor sau celor, probabil mulţi, pur şi simplu ‘îndoiţi’ privitor la adevărurile ultime, dar totuşi în căutare spirituală le doresc linişte şi putere morală. Să ne dea Dumnezeu sau să ne dea lumea puterea şi claritatea de care avem, iată, atât de multă nevoie.


This article has 10 comments

 1. Eu vreau gaze de sist si nu m-a platit nimeni sa vreau.Spune-mi cui sa cer sa ma plateasca? Si Rosia Montana vreau, dar o exploatare mult mai putin intensiva decat cea proiectata. Va bateti in piept cu marile valori de la Rosia Montana pe care nu vine nimeni sa le vada decat de doua ori pe an-la fest si cand se mai face cate o conferinta sau ceva studiu. In rest, bate vantul pe ulita…Poate sunt eu prost informat si ati reusit sa faceti un Karlovy Vary in zona in cei nu mai stiu cati ani de fronda…Nici aici nu iau bani, desi am cunoscut personulitati care iau bani frumosi de la RMCG ca sa toarne laturi pe gura.De fapt, lucrez intr-un domeniu fara nici o legatura cu frustrarile dumneavoastra. Si inca ceva: vanzarea Romaniei la bucata a fost cel mai bun lucru care i s-a intamplat Romaniei dupa 1989. Altfel nici dv. nu mai scriati pe blog, nici Soros nu va mai finanta initial si putine programe europene le-ati fi putut accesa din Romania cu romanii strict la butoane.

 2. Nu trebuie sa uitam cum sunt alesi “alesii nostri”. Daca nu se supun uneia dintre familiile care conduc globul, PAS. Cinci dintre prim-ministrii de dupa revolutie au fost masoni. Ori, tara si demnitatea nu sunt obiective pentru astfel de oameni. Daca cititi cartea lui Tarca Valentin s-ar putea sa intelegeti. Noi toti trebuie sa ne luam innapoi istoria, demnitatea, mandria de BLAJINI. Afla tot mai multi romani despre cine am fost, cine suntem. Sper – cat mai repede.
  Ar trebui sa facem o petitie la alesii nostri, sa ne spuna de ce nu se revizuieste istoria, sa se recunoasca faptul ca nu suntem proveniti din romani, si ca ni s-au furat cam multe pana acum. O venit vremea sa plateasca toti cei care au furat Roamnia si pamantul asta.

 3. @Ioane din baloane acum ca-ti poti face si tu blog te simti mai bine? Esti de pe alta planeta musiu’ . Go away

 4. PONTA A”UITAT” CE A DECLARAT IN TIMPUL ALEGERILOR ,LEGAT DE ROSIA MONTANA? UN ARTICOL CARE ESTE PLIN DE ADEVAR;CEI DE LA CONDUCERE SE GANDESC NUMAI LA BUZUNARUL LOR ,NU LA ROMANI ,LA SANATATEA LOR ,LA CEEA CE TREBUIE SA LASAM SI COPIILOR NOSTRI !UN LUCRU F.F.FOARTE GRAV,FARA CUVINTE !TREZITI-VA ROMANI !!!!!!!!!!!!!!!

 5. Desi incerci sa-mi negi existenta, am sa-ti reamistesc ca nu ar trebui sa te mandresti cu faptul ca nimeni nu te-a platit sa vrei gaze de sist. e ca si cum ai spune
  imi doresc ca sanatatea oamenilor sa aibe de suferit si apa ce o beau sa nu mai fie potabila. Lasand deoparte celelalte consecinte, practic, spui: gasesc placere in daune si suferinta!
  Iar daca pentru tine Rosia Montana e un simplu sat amarat care nu aduce profit economiei si al carei ulite “batute” sau “mangaiate” de vant, depinde de fiecare, nu are nici o valoare, ai putea la fel de bine sa consideri ca rinichii tai, ficatul tau si in final, inima ta, nu au valoare decat in urma unei “donatii”(costisitoare) de organe pe care voluntar ai ales-o, doar pentru profit.

 6. N-am crezut ca le ceeace am numit “ceaa mai mare crima pusa la cale impotriva poporului roman” adica la proiectul RMGC, va aparea un nou complice. Am afirmat de multe ori ca adevaratii aparatori ai mediului nu sunt oameni viciosi. Ca alde Basescu, Sulfina Barbu, Silvian Ionescu, Sarin Oprescu si multi alti lupi pazitori ai oilor de la stana. V-am votat, crezand ca mai exista si politicieni onesti. V-am dat sfaturi, impreuna cu ONG-urile de Mediu, cum sa guvernaati, pe linie de mediu. Daciana Sarbu ne-a fost interlocutor, mai ales in problema Rosiei Montane. Vad ca terfeliti totul. V-ati camelionizat. Va comptimesc. Va compatimim noi toti cei care ne simtim pacaliti. Inclusiv cei din Pita Universitatii. Va puteti ingrijora, Nu ne vom abandon crezul, idealurile si tara. Va vom pomeni si va vom hatzui din toate pozitiile. In toate ocaziile. Piata Universitatii nu va apartine !

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.