Acest text a fost postat pe blogul ActiveWatch de lectorul universitar clujean Cornel Vîlcu.
Săptămâna trecută, scandalizat de lobby-ul făcut fără jenă de preşedintele României în favoarea unei companii străine, am decis, împreună cu câţiva prieteni, să semnalăm opoziţia noastră… cetăţenească la acest tip de comportament. Ne-am adunat în faţa sediului PDL din Cluj şi, în tăcere, i-am ‚arătat cartonaşul roşu’ lui Băsescu. Puteţi vedea imagini şi relatări de la acest eveniment aici. Veţi observa fără dificultate feţele noastre de duşmani înrăiţi ai statului de drept, şi veţi înţelege necesitatea stringentă a unei legi care să-i asigure pe români că niciodată nu vor mai avea de suportat aşa ceva.

Ministerul de Interne propune schimbarea legii adunărilor publice. Modificarea cea mai flagrantă: organizarea oricărei astfel de întruniri trebuie anunţată cu 5 zile lucrătoare (pe româneşte: cu o săptămână calendaristică) înaintea desfăşurării lor. Şi o modificare mai puţin vizibilă, dar care presupun că îi va descuraja pe mulţi: refuzul de a pleca de la o adunare ‚neautorizată’ se sancţionează cu amendă de la 2000 la 5000 RON, sau cu 150 la 300 de ore de muncă în folosul comunităţii.

Acestea sunt, ca să zic aşa, ‚faptele;  în mod intenţionat nu am precizat în care articole ale acestei legi se stipulează lucrurile amintite – pentru a vă lăsa plăcerea de a o citi, în întregime, cu propriii Dvs. ochi. Mai mult, vă recomand cu căldură să citiţi şi expunerea de motive pe care o găsiţi în acelaşi site. Legea este încă (dar nu pentru multă vreme!) în dezbatere publică, deci vă invit să vă daţi cu părerea.

Imaginaţi-vă că se întâmplă, în ţară, ceva care vă supără îndeajuns de mult pentru ca, în urma unei rapide înţelegeri twitteristice, să decideţi că aveţi un mesaj de transmis. Un exemplu bun e flashmob-ul pe care l-am pomenit mai sus. La şapte zile după declaraţiile prezidenţiale de la Sulina, se petrecuse deja şi vizita de propagandă de la Roşia, cotaţiile de bursă ale RMGC săriseră în sus enorm, miniştri ca Udrea şi Lăzăroiu îşi asumaseră bombastic viziunea lui Băsescu, televiziunile, umflate cu banii de publicitate ai companiei canadiene, ne înecau în poveşti romantice despre apusuri de soare cu barca pe lacul de cianură, printre pitoreştile halde (gazonate) de steril. După protestele de la Cotroceni şi de la Cluj, televiziunile s-au văzut obligate să arate (desigur, cu multă măsură) că există şi o altă faţă a monedei, şi curând opoziţia a început să se prefacă a lupta pentru ecologism şi clarificare a contractelor (dând, în fapt, două mesaje: 1. vă salvăm de cianură după ce şi dacă ne votaţi, şi 2. să nu creadă RMGC că va scăpa fără să cotizeze, după alegeri, şi la noi).

Ca s-o scurtez: două adunări nu-chiar-spontane, dar plănuite de la o zi la alta ale câtorva cetăţeni [mă veţi scuza pentru enormitatea de limbaj-de-lemn:] cu spirit civic au contribuit la redeschiderea unei dezbateri acolo unde, potrivit planului politicienilor şi al sponsorilor acestora, ar fi trebuit să fie doar o decizie prezidenţial-guvernamentală frumos împachetată mediatic,  cu acordul tacit al opoziţiei.

Acum imaginaţi-vă că fiecare participant la această adunare ar fi trebuit să rişte…, o amendă ce depăşeşte [în cazul meu, ‚onor’ lector la UBB-ul din Cluj] de cel puţin trei ori venitul lunar. Nu e mult, veţi spune, când ai o convingere, şi sunt de acord. Dar amintiţi-vă că adunarea nu mai are loc (cei prezenţi sunt somaţi să plece şi, eventual, îndepărtaţi cu forţa înainte ca ea să înceapă), mesajul nu se transmite, iar eu sau Dvs. ajungem acasă întrebându-ne dacă ne mai permitem luxul unei astfel de excursii-în-centru de foarte multe ori.

Ţări ‚ultra-civilizate’, ca Franţa, Anglia sau Spania au mari dificultăţi cu protestele, tocmai în condiţiile în care au preferat să accepte costurile intervenţiilor cu-forţă-proporţională, în funcţie de fiecare caz în parte, mai degrabă decât să legifereze dictatorial, în regim evident de stat poliţienesc. Noi le arătăm cetăţenilor pisica moartă din vecini, sau drobul de sare de pe casă (dar dacă în drumul tău spre spital Salvarea va fi blocată/ răsturnată/ jefuită de nişte cetăţeni ieşiţi din casă sub pretextul unor cartonaşe roşii?’), asigurându-i că forţele Statului veghează la liniştea lor.

Cornel Vîlcu

Conținutul acestei rubrici nu reflectă în mod obligatoriu poziția oficială a organizației ActiveWatch. Așteptăm articolele dumneavoastră. Aveți responsabilitatea să verificați informațiile pe care le publicați și să respectați valorile și misiunea ActiveWatch.

This article has 2 comments

  1. Pingback: România, deşteaptă-te! : Blogul ActiveWatch

  2. Pingback: România, deşteaptă-te! | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.