Dragii mei Sanda, Gheorghe, Dorin, Constantin, Florea, Carol şi Alin –

v-am citit, cu îngrijorare şi, pe alocuri, compătimire, scrisorile încă de foarte devreme după ce apăruseră on-line. Trebuie însă mărturisit că această compătimire a fost generată nu atât de poveştile voastre, ce e drept destul de triste, cât de gestul utilizării lor, în “comunicare”, de către Gold Corporation, în scopuri cel puţin dubioase. Iar când m-am văzut silită să le revăd, prin ochii a milioane de cetăţeni, pe toate televiziunile importante, am decis să vă răspund.

Sunteţi, cred, conştienţi că există încă, la noi, ca şi în multe ţări mai dezvoltate, un fenomen social îngrijorător ce constă în exploatarea unor copii sărmani, prin trimiterea lor la cerşit de către o persoană sau un clan care profită de pe urma ‘muncii’ acestor victime – încă nu îndeajuns de mature spre a fi conştiente. Voi, însă, de la tânărul student Alin la pensionarul Carol, sunteţi oameni în toată firea; în consecinţă, m-aş fi aşteptat la mai multă inteligenţă şi demnitate din partea voastră. Nu sunt eu, însă, în postura de a vă certa; din nefericire, atunci când vine să te cumpere, Diavolul nici nu poartă coarne, nici nu-ţi spune că de fapt e vorba despre însuşi sufletul tău. Sunt convinsă că Dumnezeu înţelege mult mai bine decât mine şi decât cetăţenii mei că aţi fost păcăliţi, şi meritaţi pe deplin iertarea Lui. RMGC, Leo Burnett şi Bogdan Naumovici v-or fi spus că e vorba doar despre a vă ceda imaginea, în sprijinul unei cauze nobile. E, de asemenea, posibil ca nici măcar să nu aveţi un contract ferm care, în schimbul utilizării acestei imagini, să vă asigure veniturile necesare pentru a ieşi din impas.

 

Fiindcă, îmi veţi ierta metafora (dar, fiind o ţară mare şi ocupată cu tot soiul de dificultăţi, ajung greu să scriu scrisori, iar când – considerând problema realmente importantă – o fac, e dificil să-mi stăpânesc condeiul), imaginea asta a voastră a fost şi este nu doar utilizată, ci abuzată, sodomizat-gomorizată, la ore de maximă audienţă, în faţa tuturor, de către mai-sus-pomeniţii. Şi voiam să fiţi conştienţi că asta se cheamă prostituţie. Nu ştiu ce putere deţin asupra voastră ‘peştii’ care vă folosesc, însă e mai bine să ştiţi de la mine, poate reuşiţi să vă emancipaţi.

 

Dacă aţi urmărit comentariile de pe site-ul vostru (şi nu mă refer aici la cele aparţinătoare postacilor RMGC, despre care sper că ştiţi şi pe care, iarăşi, sper că nu-i mai luaţi în seamă), una din cele mai formidabile atitudini – una care pe mine, România, mă unge pe inimă – e cea a oamenilor care, fără a comenta pro sau contra RMGC, vă oferă, mai fiecăruia, fie sfaturi, fie sprijin personal. E o reacţie minunată, cum nu se poate mai umană şi onestă la dramele voastre personale. Aţi fi obţinut, probabil, acelaşi rezultat apelând, de Paşte sau de Crăciun sau oricând, la o televiziune care, fără a primi în schimb munţi de bani, să vă difuzeze o singură dată povestea. S-ar fi evitat, astfel, crearea legăturii absolut (una, în realitate, absolut ne-necesară) între dramele voastre şi Proiectul minier Roşia Montană.

 

Fiindcă – şi acesta e argumentul meu cel mai important – niciodată situaţia unui om inteligent şi harnic nu e de aşa natură, încât să existe o singură rezolvare, şi aceea foarte, foarte dăunătoare pentru ceilalţi. Când spuneţi că sau se va face minerit de suprafaţă, cu cianură, la Roşia, sau veţi muri de foame, nu numai că e o exagerare cusută cu aţa albă a pr-ului, mă veţi scuza, corporatist, dar mă obligaţi pe mine, România, a mă gândi dacă e mai importantă soarta voastră, sau a… celorlalţi. Şi, credeţi-mă, pot fi flexibilă şi darnică, însă, cu părere de rău v-o spun, nu pot face favoritisme atât de grave. Şi, la urma-urmelor, am şi eu egoismul meu. Gândul că nişte (iarăşi mă scuz, dar încep să mă enervez) şmecheri vor să-mi taie patru munţi şi să umple cicatricea cu steril (în cea mai mare parte apă, dar şi cianuri, cianaţi, metale grele etc.) nu are cum să mă încânte. Şi, la urma-urmelor, e corpul meu, nu al vostru. E, eventual, pomenind un clişeu totuşi just, al copiilor voştri şi al copiilor acestora – şi când zic ‘voştri’, nu mă refer la voi 7, cu Bogdan Naumovici 8, ci la toţi românii ce se mai gândesc a mai  rămâne câteva generaţii aici.

 

Pe scurt, dragii mei Sanda, Gheorghe, Dorin, Constantin, Florea, Carol şi Alin, sunt, pe de o parte, impresionată de dramele voastre, dar pe de altă parte mă simt şantajată înspre a le răspunde cu un sacrificiu absolut disproporţionat. Ştiu – având politicienii pe care îi am – ce înseamnă să încerce tot timpul câte cineva să te fraierească, să te fure, să te utilizeze, să te posede, dacă nu în întregime, măcar pe bucăţi. Vă mai previn, aşadar, o dată că asta vi se întâmplă. Trebuie, în opinia mea, fie să opriţi acest carusel ridicol, fie – dacă sunteţi constrânşi contractual şi nu o mai puteţi face – măcar să vă asiguraţi că sunteţi plătiţi serios de către angajatorul vostru.

 

Îi încurajez, de asemenea, pe cetăţenii mei care au posibilitatea de a vă ajuta să vă ofere ceea ce solicitaţi atât de intens, câte un loc de muncă; sper ca, într-un gest firesc de transparenţă, imediat ce veţi dobândi o slujbă sau o sursă de venit, să cereţi rmgc retragerea clipului în care apăreţi. Personal, nu cred că o asemenea dorinţă vă va fi respectată – însă v-aş sfătui să o formulaţi totuşi, pentru a afla o dată pentru totdeauna dacă (fiind sau nu conştienţi de asta) aţi fost, din punctul de vedere al Companiei, cumpăraţi.

 

Un ultim alineat dedicat celuilalt ‘fiu al meu’ implicat în această poveste, lui Bogdan Naumovici. Pe vremea genialei reclame care parodia Războiul Stelelor, am fost realmente mândră (eu şi muuulţi cetăţeni ai mei) că atâta inteligenţă şi, mai ales, atât simţ al umorului pot proveni de aici. Astăzi, sunt oarecum jenată de involuţia începută cu ‘ce-ai face cu 4 miliarde de dolari?’, continuată cu ‘te-ai gândit vreodată câte locuri de muncă…’ şi sfârşită (sau, în fine, sper!) cu clipurile… voastre. Dacă aş putea, le-aş opri, fiindcă oricum am probleme internaţionale serioase din cauza altor cerşetori care, întrebaţi, se recunosc sau se declară a fi români. Dar, în fine, CNA-ul meu e limitat şi el de nişte legi şi regulamente – şi, probabil, nu s-a gândit nimeni că s-ar putea ajunge atât de… jos, în materie de advertising. Scala de măsurare/ apreciere/ e făcută pentru vremuri şi oameni normali; acest domn Leo Burnett, sau cum l-o fi chemând, a ştiut să se plaseze, vorba aceea, ‘sub radar’. Pentru cerşetoria indivizilor nefericiţi, avem legi; pentru cea a companiilor capabile să investească miliarde în media, din păcate, nu.

 

În sfârşit: îmi mai cer scuze o dată că nu sunt dispusă să mă sacrific, pe mine dimpreună cu ai voştri concetăţeni, pentru cauza, în opinia mea aberantă (prin scopuri, prin metode, prin consecinţe) pe care o sprijiniţi. Îmi mai exprim o dată convingerea că puteţi găsi soluţii de mai mică anvergură – fireşte, dacă ‘asocierea’ însăşi cu RMGC nu v-a rezolvat deja problemele financiare. Vă urez sănătate şi un viitor decent, într-un mediu şi o zonă ne-distruse ecologic, patrimonial şi identitar.

 

A voastră, aceeaşi,

România.

 

_________________

*  Preîntâmpinare a eventualelor replici postace de genul “cum îşi permite Cornel Vîlcu să scrie o scrisoare în numele României?”: am precizat în titlu că acesta e un răspuns, din mai multe posibile; sunt pluralist şi prin educaţie, şi prin opţiune – aşa că sunteţi liberi să formulaţi altele. Cred sincer că, dacă retorica rmgc îşi permite să adreseze scrisori ţării, şi retorica mea poate răspunde în numele ei.

 

** Da, pe pagina de internet respectivă scrie ‘o iniţiativă a oamenilor din Roşia Montană’, iar numele companiei nu apare nicăieri ca sponsor. Dar mă gândesc eu că n-au avut cei şapte ‘roşieni’ banii necesari pentru a inunda televiziunile şi, prin ele, casele şi conştiinţele noastre cu poveştile lor. În spatele întregii trebi (ca şi, de exemplu, în spatele Comisiei ‘independente’ pentru patrimoniul local), deduc eu, stau fie cei de la RMGC, fie cei de la UNESCO. Iar prima variantă îmi pare mult mai probabilă.

Cornel Vîlcu, lector univ. UBB Cluj

Conținutul acestei rubrici nu reflectă în mod obligatoriu poziția oficială a organizației ActiveWatch. Așteptăm articolele dumneavoastră. Aveți responsabilitatea să verificați informațiile pe care le publicați și să respectați valorile și misiunea ActiveWatch.

This article has 19 comments

 1. Felicitari, domnule profesor!
  Mi-am permis sa va preiau articolul (cu tot cu numele dvs. , evident) si sa-l impart prietenilor pe Facebook. Este nevoie si de inteligenta si finete pe lumea asta, ca, altfel, ne tampim de tot sub presiunea media.
  De la Bogdan Naumovici ma asteptam, totusi, la ceva mai multa gandire si integritate. Ma asteptam sa reziste la vechiul santaj: “Fa tu campania publicitara pentru ca noi tot o vom face, dar cu alta firma asa ca, mai bine, ia tu banii decat sa-i ia altii!”
  I-am povestit fiicei noastre de 7 ani ca, in trecut, romanii au venit sa ia aurul de la Rosia Montana de la daci si l-au putut lua numai dupa ce i-au omorat cu tot cu regele lor Decebal dar ca, acum, presedintele tarii noastre chiar ofera pe tava acest aur unor persoane dornice de imbogatire. Apoi a trebui sa-i explic ce-i aia SPAGA. Ce sa-i faci, trebuie sa stie si astfel de termeni, nu de alta dar ne influenteaza viata de zi cu zi.

 2. consider realmente ca in comunitatea rosia montana nu traiesc doar sanda, gheorghe, alin si alti cativa care apar la tv. cei mai multi dintre oamenii de acolo nu au locuri de munca de ani de zile. da, sunt capabili sa supravietuiasca, dar in ce conditii, cu ce riscuri? care sunt implicatiile sociale ale saraciei generale? oameni care nu isi permit sa-si trimita copiii la scoala, familii intregi sustinute de ajutoare si pensia cate unui batran din familie (care are noroc sa-l aiba), cresterea nr de infractiuni, emigrarea masiva a populatiei tinere in state precum spania, italia… oamenii astia nu cersesc bani, asa cum din pacate fac prea multi romani de-ai nostri prin diferite tari, sunt printre putinii care au tupeul sa ceara un loc de munca.contravine atat de mult opiniei generale incat a cere de munca a devenit ceva rusinos?

 3. Sa fim seriosi, ne legam de orice, doar sa nu vedem cumva si realitatea. Pe langa exemple, cazuri particulare, totusi vorbim de o zona lasata de izbeliste fara posibilitati si oportunitati de dezvoltare, de trai in conditii decente. Statul nu a facut nimic, doar a creat starea prezenta, acum apare o ocazie de schimbare…

 4. Cat timp in zona traiesc multi oameni care s-au declarat pro exploatare atunci cand au iesit in strada si au cerut asta(in afara de mitingurile ong-urilor unde au venit doar ei si cativa localnici , majoritatea s-au prezentat la pro exploatare nu anti). Cel mai bine s-ar face un referendum local, tinand cont ca alta solutie pentru zona nu exista

 5. @liviu. nu vad rostul unui referendum. deja stim care este pozitia celor mai multi dintre rosieni, mai mult de jumatate au nevoie de locuri de munca si sprijina prin toate caile posibile acest proiect. au ajuns saracii la mana altor romani, din nefericire.

 6. @miruna si eu sunt de aceeasi parere nu isi are rostul, dar poate acest referendum ar mai inchide gura unora. In zona in afara de activisti ong-urilor cam toti localnicii sunt pentru exploatare, cand s-a dus presedintele in vizita doar au iesitin strada sa ceara asta

 7. intrebarea mea e alta, spui ca vor trai in cianura sau ca vei fi tu afectat impreuna cu restul romaniei de ceea ce va fi al rosia montana, dar poluarea existenta si tot ce exista acolo nu afecteaza pe nimeni de 20 de ani de cand e ?

 8. a si inca o treaba, cianura de al rosia montana nu zboara din lac in put cel putin asa cred eu, in plus vreau sa se intample ceva la rosia montana, si in toata roamnia, sa existe o schimbare, si in genul de articole pe care le-ati scris sa se ofere si o solutie alternativa pe langa critica, mie asa imi pare normal

 9. In viziunea ecologistilor cianura de acolo e libera pe campie, se duce in aer, o sa ajunga sa o pui pe masa…pe naiba ca ea sta linistita intr-un iaz unde ajunge dupa ce este neutralizata la 5ppm.

 10. Apropo cianura se foloseste mai mult in industrie, s-a folosit si in romania si inca se foloseste, de ce nu le e frica de cianura in concentratii mari folosita la Baia Mare de exemplu ? De asta nici macar nu se vorbeste, aici e Rosia Montana nimic altceva, restul tarii nu mai conteaza.

 11. Cu furie proletara/ ReMeGeCistii atacara!!! 🙂
  SUnteti comici ma baieti :).
  Primarul Comunei Rachitele, de exemplu, a spus ca la tara nu se moare de foame “Mai cresti un porc, o vaca, o gaina. Ai ceva pamant, il muncesti. Nu e usor, dar ai ce manca”
  In satul Rametea se face turism de ani buni, pe baza fostelor activitati din minerit. Acest sat e la doar 30 de km de Rosia. Mergeti acolo si gasiti-va un loc de munca :). Mergeti la Alba, la CLuj, la Deva, ca sunt aproape de Rosia, si gasiti-va de lucru. Eu locuiesc in Bucuresti, dar nu am crescut aici, ci intr-un orasel din Moldova (in Romania, nu peste Prut). Am plecat de acolo pt. un loc de munca. Am invatat, am muncit si acum sutn bine mersi. Dar de ce? Pt. ca n-am asteptat salvarea de la o Companie, ci pt. ca mi-am croit singur drumul in viata.
  Probabil daca ati face la fel, n-ati mai tanji dupa dinamita, steril si cianura!!!

 12. Dragii MEI postaci,
  mi s-au umplut ochii de lacrimi când v-am văzut apărând şi atacând şi aici, şi pe totb… Nici nu ştiţi de când îmi doream şi eu postacii mei. Mi-aţi făcut o bucurie, mă simt de parcă ar fi ziua mea. Fireşte, tot nu înţeleg care-i faza cu postatul la nesfârşit, pe jdemii de site-uri, a aceloraşi şi aceloraşi comentarii trase la indigo. În fine, o fi ştiind Compania de ce v-a angajat şi de ce vă plăteşte. Oricum, să ştiţi că sunt flatat şi că vă mulţumesc pentru acest început. Sper să colaborăm cât mai fructuos, în continuare.

 13. Legea de baza:Bogatia nu poate fi exploatata decat de statul roman ,pt cetatenii sai.
  Guvernul nu i capabil!Il schimbi.Se plange ca n are bani pt tehnologie?!Sa ceara subscriptie publica ,,un leu pt un kilowatzel ..!
  Nimeni nu va inghiti, ca guvernul si indirect poporul,sa accepte sa primeasca firimituri.
  Golden Blitz poate profita de aceasta situatie:Sa si ofere tehnologia si asistenta contracost sau ,pt un procent de 10-12%.
  Mai precis,veniturile sale sa fie exact ce a oferit statului roman!
  Rog a nu interpreta negativ ,ca o gluma proasta.
  Este solutia normalitatii si atitudinii realiste active.
  O singura restrictie:o exploatare rationala ,nu salbatica ,pt a lasa si generatiilor urmatoare sa manance din aceasta resursa

  daca ,daca si daca nu se poate,atunci stop,se lasa rezerva intacta,pt a fi exploatata de o generatie mai capabila

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.