(se dedică prietenei mele L.D.)

Mi-e silă de Băsescu. M-am săturat şi eu, de prea multă vreme deja, de el. Dar apariţia, atitudinea, vorbele şi ochii, mai ales ochii lui Crin Antonescu îmi toarnă gheaţă în vine. Pentru absolut prima dată, în aceşti 22 de ani, mă umple un sentiment pe care, la început, totalmente lipsit de el atât de lungă vreme, am avut dificultăţi a-l recunoaşte: e frica.

Nu spaima vital-viscerală a unui om individual, pus pentru moment, din cine ştie ce motiv, în pericol; nu vreuna din micile-moderatele mele laşităţi zilnice. Ci un lucru care, cu puterea unei revelaţii, coboară din toată luciditatea creierului până în vintre, iar de acolo urcă la loc, umplând întregul. Şi nu mă refer doar la mine, nu e vorba de mine. E vorba de noi toţi, de lumea noastră, pe care, cred eu, nu, mai mult: consider, judec, afirm (iarăşi) eu, suntem în mare pericol să o pierdem.

Ieri, în timpul şedinţei (o recunosc şi eu, una istorică) în care Parlamentul discuta suspendarea lui Băsescu, proaspătul preşedinte al Senatului şi, să nu uităm, astăzi deja preşedintele interimar al României li se adresa colegilor care urmau la cuvânt (era vorba, fireşte, de câţiva PDL-işti) cu apelativul “robul/ roaba lui Dumnezeu”. Nici măcar grobianul, incultul, anti-intelectualul de Băsescu (şi vă atrag atenţia că nici unul din cuvintele acestea nu e folosit ironic) n-ar fi făcut asta într-o situaţie formal-oficială precum cea de ieri. Dar, zic eu, Parlamentul avea, în acea clipă, exact conducerea pe care o solicita starea ‘lui’ de spirit momentană. O să citez dintr-o persoană al cărei nume va suscita, probabil, firească neîncredere, Sebastian Lăzăroiu: “Ştiu, n-aţi fost acolo şi n-aveaţi cum să vedeţi tot. Le-am văzut feţele nerăbdătoare si pofticioase. I-am văzut siguri pe ei, ca o haită care a zărit o picătura de sânge. Le-am simţit freamatul din nări. L-am văzut pe Cătălin Voicu plimbându-se ţanţos şi agitat prin sală.” Şi dincolo de circumspecţia cu care îl privesc pe autor, cuvintele de mai sus mă neliniştesc profund.

A fost o săptămână cumplită, incredibilă, neaşteptată, pe care o prefigura, poate, doar doza imensă de ură, sete de răzbunare, intoleranţă pe care această naţiune (indiferent de opţiunea politică pentru una din cele două tabere… sau poate pentru jalnicii traseişti care s-au mişcat încoace-încolo ca nişte mingi de ping-pong) a căpătat-o în ultimii ani. Au fost ridiculizate, judecate în pripă şi executate sumar personaje care, ca persoane şi ca simboluri ale politicii PDL, desigur că meritau pe deplin asta. Cu greu ar putea simpatiza cineva cu Vasile Blaga, cu greu ar putea privi cineva îndepărtarea Robertei Anastase altfel decât ca pe un prea-mult-întârziat act de justiţie. În fine, ajungând la il capo di tutti capi, e cu neputinţă să nu simţim mulţi, tare mulţi, cei mai mulţi dintre noi un sentiment de satisfacţie văzându-l pe Traian Băsescu umilit. Şi cu toate acestea, îmi adun toată puterea pe care o pot pune în nişte slabe cuvinte, spunându-vă: nu aşa, nu aşa! Nu într-un dispreţ total şi afişat faţă de Constituţie, legi, cutume. Şi, mai ales: nu ca o pregătire-de-drum pentru victoria completă a cuplului Victor Ponta – Crin Antonescu.

Amintiţi-vă (şi, mai ales, dacă aveţi impresia că vă vorbesc despre un amănunt mic, neimportant, mai gândiţi-vă un pic!): o comisie profesională care se pregătea să dea un răspuns profesional la întrebarea ce frământa nu doar România, ci şi (poate mai ales!) Europa, dacă premierul României e vinovat de furt intelectual, a fost suspendată de jure în noaptea dinaintea deciziei, supusă unor presiuni incredibile de facto, când a decis totuşi să îşi facă datoria, în fine, terfelită în toată presa USL-istă după ce îşi spusese părerea. Ni s-a spus, apoi, că decizia privitoare la plagiat poate fi luată doar de o altă comisie, care are la dispoziţie 90 de zile pentru a se pronunţa. În schimb, Crin Antonescu, noul şi, dacă nu suntem atenţi, viitorul preşedinte al României, a ordonat Curţii Constituţionale să se pronunţe în mai puţin de 24 de ore privitor la problema suspendării.

Anterior, o decizie fermă a aceleiaşi Curţi (cea privitoare la reprezentarea statului român la Bruxelles) a fost privată de caracterul ei normalmente executoriu prin trecerea Monitorului Oficial în subordinea Parlamentului şi amânarea publicării ei.

Mă repet? Da, am mai scris despre asta; da, încep să sun, vorba aceea, ca o moară stricată. Dar dacă aş putea, aş găsi locul cel mai public din România şi de-acolo v-aş urla tuturor în urechi, zi şi noapte, pe trezie şi prin somn, oribilul pomelnic al tuturor imoralităţilor şi ilegalităţilor comise în doar câteva zile.

Pentru mine, comparaţia cu momentul de început al ascensiunii naziste nu e deloc exagerată. Adaug, fireşte, pentru ochii tuturor celor încă destul de calmi pentru a asculta argumente, sintagma mutatis mutandis. Da, lumea în care trăim nu mai e, din fericire, cea din anii ’30. Putem spera că, în ţările mai civilizate decât a noastră, oamenii au învăţat din catastrofele istoriei, având şi capacitatea de a ţine minte. Putem spera că, din nou, a nu ştiu câta oară, se vor face presiuni asupra noastră ca să n-o luăm razna.

Da, iarăşi mă repet. Şi repet: este nu numai nedemn, este şi periculos să îi aşteptăm pe alţii să vadă lucrurile la care ochii noştri exoftalmici, minţile noastre înfierbântate devin, cu fiecare zi de isterie care trece, mai oarbe.

V-o spun cu răceala unui profesionist care a predat, câțiva ani de zile, cursuri de introducere în cercetarea științifică (deci și în tehnica/ deontologia redactării de lucrări): avem, fără cea mai mică îndoială, un prim-ministru plagiator. V-o spun cu în toată simplitatea cuvintelor şi cu toată pasionalitatea pe care le poate aduce implicarea în viaţa societăţii civile: avem un prim-ministru hoţ şi mincinos, mai grav, lipsit şi de moralitate, şi de decenţă. Suntem pe deplin demni de dispreţ în ochii oricărui om civilizat.

Dar aceasta, încă, nu este o catastrofă reală. ‘Amănunte’ cum e plagiatul, dispreţul faţă de reguli scrise sau implicite, în ultimă instanţă faţă de noi, cetăţenii, încă nu impresionează pe multă lume. Lumea e însetată de sânge – al Udrei, al Anastasei, al multora în frunte cu Băsescu. Iar USL-ul oferă sânge pe tavă.

Când, însă, vă închipuiţi – toţi cei care v-aţi bucurat zilele acestea, cum şi o parte din mine s-a bucurat – că despre asta e vorba, despre dreptate, despre un echilibru care a aşteptat prea mult ca să fie restabilit, când, mai ales, vă închipuiţi că acest iureş, această destrăbălare pedepsitoare şi a-tot-acaparatoare se vor opri atunci când vor fi fost anihilaţi, terfeliţi, şterşi din istorie PDL-iştii, vă înşelaţi, spun eu, amarnic. Pofta vine mâncând. Iar în săptămâna aceasta, o haită de hiene cu o foame, un tupeu, o nepăsare nemaiîntâlnite în istoria postrevoluţionară a României şi-a făcut de cap, în inima ţării, sub ochii înmărmuriţi ai tuturor.

Mi-e silă de Băsescu, îl consider vinovat pentru multe dintre cele care se petrec azi. Dar e atât de comod să poţi crede că nu tu, ci altul poartă toată, toată responsabilitatea.

Ei bine, vreau să vă spun că ni se pregăteşte o grozăvie fără precedent, iar dacă se va întâmpla vom fi vinovaţi noi, fiecare.

Dacă nu mă credeţi, uitaţi-vă atent, în perioada următoare, în ochii lui Crin Antonescu.

This article has 80 comments

 1. De acord cu absolut tot ce ai zis, mai puțin uitatul în ochii lui Antonescu, fiindcă ei vor fi închiși mai toată ziua.

  Ne trebuie o soluție, un grup de oameni pe care să îi propunem la conducere. Apoi, torțe și furci, și jos cu pdl, usl și toate celelalte căcaturi.

 2. pe mine ma depaseste sincer situatia. nu se poate ca oamenii care chipurile ii reprezentau pe parintii mei in 92 in parlament sa fie exact aceleasi optiuni pe care le am eu 20 de ani mai tarziu. daca lui guy fawkes nu i-a iesit detonarea din temelii a cladirii parlamentului pentru o schimbare totala a sistemului, ma indoiesc ca o vom reusi noi. poporul roman pare inca obosit de la revolutie, pare ca ne-a stors actul acela disperat orice urma de constiinta civica si initiativa de schimbare.

  mi-e frica si mie.

 3. Eu cred ca ce a facut Basescu se vede cu ochiul liber, (flota, spalari, vila, interventii, subordonari, manipulari, ascunderi de dosare, plezniri de copil, nepotism, reevaluari, decorari, amenintari, imprumuturi, curent ieftin, sobolanii securistice….etc., pe bani publici) da’ va faceti ca nu vedeti, in timp ce, ceea ce va face Antonescu n-are cum sa se vada, oricit am privi in ochii lui cu “bunavointa” viscero-scrutator-banuitoare.
  Ar trebui sa se stie cum se fac in Romania, (cel mai) adesea, discretionar angajarile pe posturi privilegiate si cum astfel a aparut industria de vomitat pe banda rulanta a diplomelor, fie de bac, de licenta, de masterat, de doctorat…Vi-l (v-o) imaginati pe….(stie toata lumea despre cine vorbim) ministr(ese)i, primari, europarlamentare, colonei si generali…agramati sustinind lucrari de diplome? Asa ca, prefer sa pun la volan, de proba, pe orice portator de carnet de conducere, pe care nu scrie cum a fost obtinut, si dupa ce conduce bine si ma duce la destinatie, pe drumul bun, la timp si in siguranta,…(fara sa fure benzina, sa vinda piesle de schimb, sa faca ciubuc, sa…pe banii mei) sa-l validez pe post sau sa-l dau afara.
  …jos odata cu toti nemernicii vinduti!

 4. P.S. As zice ca nu-i de mirare ca poti citi ceva in ochii lui Antonescu, ca-i are limpezi; Citesti ce poti descifra si intelegi ce esti pregatit sa intelegi.
  In ai lui Basescu, is tare curios, ce poti citi, si din ce directie…?

 5. Din toate acestea, sa luam aminte, noi, muritorii de rand, ca nu e indeajuns doar sa votezi, ci trebuie sa stai conectat si implicat in viata politica, asa cum un angajator isi supravegheaza angajatii! Ne trezim mereu numai cand e la limita totul… din haos nu au cum sa iasa idei constructive… Va intreb doar, cum este posibil ca angajatorul, in speta, noi poporul roman, e mai sarac decat cei care muncesc pentru el… nu cumva e si vina noastra, ca i-am lasat sa se ghiftuiasca si sa-si faca culcusuri calde, de unde acum nici nu mai gasim solutii sa-i gonim?? Sunt pentru epurarea intregii clase politice romanesti si pentru o mai buna informare a cetateanului de rand in ceea ce privesc drepturile si obligatiile. Avem nevoie de RESPONSABILITATE din partea tuturor…

 6. Fratilor , uitati-va in poze , au votat cu doua miini ! de aceea nici” zgornea ” nu se astepta la atitea voturi !

 7. Chiar ma gandeam ce am putea face ca sa scapam de pdl,usl si alte prostii de genul asta. O sa fie greu sa scapam de ei pt ca puterea presei e in mainile lor si astfel vor putea fi promovati prin campaniile lor. Cred ca poporul ar trebui sa gaseasca o alta sursa de informare, poate ca ar trebui ca oamenii sa discute online si sa se sfatuiasca reciproc. Poate ar trebui sa dam mai multa atentie campaniilor electorale online. Numai bine va doresc!!!

 8. Eu voi vota impotriva suspendarii dar NU pentru ca imi place de basescu. Voi vota pentru ca sustin o democratie corecta in care statul de drept e respectat. Mai mult decat atat si poate CEL MAI IMPORTANT motiv pentru care am sa votez impotriva e ca daca Basescu o sa cada acum, se va crea un PRECEDENT! Nici un viitor presedinte NU va avea siguranta pozitiei sale daca nu se supune parlamentului ori prin CONSTITUTIE noi NU suntem o republica parlamentara. PUNCT!

 9. Articolul D-lui Vilcu se doreste a fi un articol rational si echilibrat.
  Cu toate acestea il cred simpatizant al Initiativei Civice de ‘centru dreapta’.
  Este o optiune pe care o acept si o respect.

  Alegerea pozei cu ‘onorabilul’ Catalin Voicu votand la ambele maini este cu tenta 😉
  Unde era ‘onorabila’ D-na Ridzi – tot in Parlament .. dar apara DEMOCRATIA – deci nu ‘se pune’! Idem D-na Roberta Alma Anastase.
  Ati fost implicat in mediul academic – sincer vorbind eu personal as fi refuzat sa fiu parte la asa ceva. De ce? Pai daca ati fost implicat .. cu certitudine aveati argumente sa sustineti schimbarea lui din TEMELII. Cate lucrari de doctorat din Romania pot fi absolvite de topicul ‘Plagiatului’. Am avut sansa sa am profesori de prestigiu academic international care nu au putut face nimic in Romania pt ca asta este/a fost sistemul!?…. ;-(

  À-propos de plagiat – D-na Kovesi a fost ‘nominalizata’ la aceeasi categorie. Prof. dr. Viorel Pasca – îndrumatorul tezei de doctorat a procurorului general al Romaniei Codruta Kovesi – spune ca definitiile date in acte normative, in texte juridice, nu înseamna plagiat, precizand ca lucrarea sefului Ministerului Public a fost verificata.
  Iar Profesorul Ion Diaconu, cel care a semnat prefata tezei de doctorat a premierului Victor Ponta, transmite intr-o scrisoare deschisa ca premierul de acum nu i-a plagiat lucrarile.

  In concluzie : apelul la normalitate dublat de responsabilitate si echilibru mi se par de bun augur.
  Pe 29 iulie votati cu capul si nu cu sufletul, la fel si la toamna si oridecateori va este solicitat punctul de vedere.

 10. #Ovidiu
  am gasit un articol in blogul lui Stelian Tanase ‘CINE ESTE CRIN ANTONESCU de MIHAI CIUCĂ’. nu am sa pun link-ul … cauta si tu si ai sa vezi un alt punct de vedere.

 11. La fel cum am trecut peste etapele democratiei si am vrut sa sarim direct la ultima, la fel vom trece si peste frica si vom sari direct in agonie. Indiferenta romanului contemporan ne-a adus aici. Si daca pana acum a fost greu, dar nu imposibil, de aici inainte va fi imposibil.

 12. furtuna intr-un pahar cu apa…la fiecare schimbare de putere se intimpla fix aceleasi chestii,doar personajele sint altele.ne place sa ne agitam fara motiv si sa gasim motiv de frica in orice declaratie belicoasa despre furtul democratiei…care democratie?e doar un termen fictiv,nimic mai mult.mi se rupe ca ala si-a plagiat mai stiu eu ce,pe mine ma intereseaza doar ca economic sa o ducem mai bine.ca ei isi rup ciolanele,sa fim seriosi,e doar butaforie ieftina,spre seara se intilnesc la aceleasi restaurante.ideologii diferite,stinga,dreapta?hahahaaa,apa de ploaie si vorbe de claca.
  in alta ordine de idei prefer privirea pierduta a lui antonescu decit privirea strimba a lui basescu.primu e doar un visator fara cojones,al doilea o lichea smechera si foarte periculoasa.basescu a facut cea mai murdara politica ever iar rezultatele cumulate ne-au adus in situatia de azi.
  solutia?nu exista,sintem prea lasi sa facem ceva concret.asa ca acceptam si mai injuram pe la teveu.ca asa sintem noi.

 13. Respect pentru Crin Antonescu,

  De ce va e frica de privirea lui Crin? Pentru ca spune adevarul? Da, domnule lector ….nici Crin si nici Ponta nu au facut parte din PCR (Basescu, Macovei …da ), nici Crin si nici Ponta nu au fost implicati in mineriada (Basescu da, era ministrul transporturilor), Nici Crin si nici Ponta nu au dosare penale suspendate.
  Dar stiu de ce va este frica. Va este frica ca in sfarsit dupa 22 de ani, odata cu trimiterea lui Basescu acasa se incheie de facto comunismul. Va este frica domnule sa faceti ceva fara sa primiti ordine, asta este mentalitatea comunista. Articolul dumneavoastra abunda de comunism …..da Basescu este rau dar toti sunt la fel …..PDL-ul e rau dar astia care vin acuma au foamea in glanga…. comunism pur.
  Domnule, refuzati sa mai ganditi asa. Haideti sa nu mai tremuram de ce zice Europa si America. Din cate imi amintesc Europa si America ii primeau cu bratele deschise pe Ceausescu, Mubarak, Gadafi, etc si dupa aceea nu au mai foast buni, au devenit peste noapte dictatori.
  Domnule este bine sa nu ne uitam in gura lumii si sa privim inainte cu lectia istoriei bine invatata.
  Da, domnule VA ESTE FRICA SA RENUNTATI LA COMUNISM.

 14. bine scris articolul. strecoara elemente anti-basescu ca sa conduca spre concluzii anti-anti-basescu folosind subtil si comparatii socante insa profund superficiale si iconuri marca propagandei pro-basescu (gen nazism, penalii asteptand gratierea etc). concluzia, una clara: apocalipsa si desfiintarea democratiei, salvarea coruptilor si vendeta, spulberarea alternativei. ok… largind putin cadrul, pana acum cateva luni, banuiesc ca subiectul blogului era cum o gasca de oameni corupti, insa neanchetati, avand un vajnic lider, au acaparat toate institutiile tarii, de la serviciile secrete pana la bibliotecile universitare, cimitirele, radioul si tvul de stat, de la parlament, parchete, consiliul magistraturii, curtea constitutionala si pana la tvurile private si partidele de opozitie, companiile de stat, rosia montana etc etc si care cu pasi marunti insa constanti au transformat presedintele in putere executiva, guvernul in putere legislativa, curtea constitutionala in putere decizionala, ani si dna in putere mass-media, parlamentul in puterea lipsei de dezbatere si vot. acum vorbim de democratie?? cum poti reteza o serie continua si lunga de abuzuri anti-democratice, reparand efecte si cauze de ani si ani de zile in cat mai scurt timp posibil pentru a nu fi inghitit de puternicul sistem anti-democratic construit in ultimii ani? chiar va preocupa ochii lui antonescu dupa faptele de 7 ani ai lui basescu??

 15. # Eu (completez)
  Observ ca postarea face referire f mult, la ,,furtul intelectual”. Sa presupunem ca este adevarat. Stam si analizam aceasta greseala care a fost facuta cu aprox. un deceniu in urma. In prezent nu mai este nimic nou la modul cum se elibereaza diplomele in ziua de astazi si as avea curajul sa pariez, ca 70 % dintre ele sunt plagiate, dar nu se accentueaza modul de trai si saracia in care, basesescu si toata gasca lui a adus aceasta tara. Modul in care isi duc viata bunicii nostri este unul umilitor si degradant, tinand cont ca au zeci de ani de munca in spate. Pe toate site-urile sunt postate poze cu bantrani plini de fericire ca primesc ajutor 2 paini…cat de umilitoare sunt pozele astea? De viitorul asta nu va este frica?

 16. Daca privirea dlui Crin Antonescu v-a speriat, ce ziceti de privirea dnei. Monica Macovei? Dar de discursul agresiv, tot al domniei sale, ce spuneti? Asta nu va sperie? Probabil sunteti f. tanar si nu recunoasteti niste atitudini pe care noi le-am mai intalnit in viata acum cincizeci de ani!

 17. Ok, argumentele astea cu statul de drept, cu Constitutia, isi au locul intr-o tara civilizata. Romania este o tara mancata de coruptie pana la maduva. Chestiunile astea cu creearea precedentului sunt pura naivitate. Da, sa se creeze un precedent. Da, sa stie si cei ce vor veni dupa alde Base, ca daca fura, mint, batjocoresc un popor, o sa fie pedepsiti mai devreme sau mai tarziu. SINGURA nostra sansa este sa LE FIE FRICA DE NOI. Altfel vor continua toti smecherii astia sa ne fure destinul. Asa ca voi vota sa se duca pe apa sambetei Basescu.

 18. Bai baieti, lasati sentimentele la o parte! Poze cu bunici induiosatoare asta e argument de schimbare al clasei politice? aa… apropo(ca exista cuvantul asta in limba romana) cu ce vreti sa o schimbati? voi aveti idee macar cat dureaza sa o schimbati de-o data? aveti idee cat dureaza pana un om sau o echipa preia un minister si vede ce dracu se intampla acolo cum e organizat, cum se poate face ordine si cum se intergreaza cu restul structurilor internet si internationale?

  Mai putin de 1-2 ani e imposibil sa dureze daca ar fi dati toti jos si s-ar pune altii care nu au nici o treaba cu ei. Si de unde siti cum candesc oamenii aia care o sa ii schimbe. De unde stiti ca nu se trezesc si ei cu ciolanu sa faca treaba?

  Dar schimbare brusca este imposibila, voi va dati seama ce inseamna 6 luni (ca sa nu zic 1-2 ani) fara ca cineva sa aiba idee ce se intampla in tara? Fara sa aiba idee ce conduce si cum sa ii tina pe toti in frau? Ar fi dezastru.

  A doua varianta cu infiltrarea in randurile lor, ar dura cel putin 5-6 ani si pericolul ca sa se trezeasca gustand din bunatatile spagilor si a courptiei este mult mai mare.

  Si a treia varianta ar fi sa se apuce de pe acum o mana de baieti destepti sustinuti de cineva sa invete despre ce se intampla prin isntitutiile statului si sa pregateasca 1-2 ani preluarea.

  Asta ca sa si poate face ceva in tara, altfel ii omoram pe toti si in tara o sa fie debandada, stare de razboi intern etc etc.
  care credeti ca o sa se puna in practica?

 19. Da Domnule Cornel Vîlcu,

  Aveți o mare dreptate, din păcate pentru Dumneavoastră și pentru cei care în Ianuarie 2012 și mai nou în Iulie 2012 la Universitate (și de o parte și de cealaltă a Bulevardului Magheru) strigau din rărunchi Jos Băsescu, ați contribuit la haosul actual.

  Când de pe margine vi se spunea Oameni buni, veniți cu o platformă și mai ales cu ALTERNATIVE și OPȚIUNI, ni se spunea că suntem lași și că nu ne pasă de țară. Când vă spuneam că vocea rezonabilă nu se aude și că mesajul ce se vrea neutru e acoperit de Ultrași și instigatori USL, ne-ați făcut ignoranți.

  N-aveți nici o scuză pentru faptul că n-ați fost capabili să vedeți isteria din ochii lui Antonescu (e acolo din 2009 pentru cei ce au ochi să vadă) și prostia mincinoasă din capul lui Ponta până ieri și că n-ați avut viziunea să înțelegeți că discursul pe care-l vreți neutru va fi folosit exact de cine nu trebuie.

  Un sfat pe care poate de data asta îl urmați… e ok poziția asta de neutru în momentul în care veniți cu opțiuni clare gen Nicușor Dan, dar pentru binele tuturor aplicați niște tehnici de șah pentru a înțelege și consecințele acțiunilor de Indignat și Protestatar. Și poate îi atrageți atenția asupra acestui lucru și colegului Mircea Toma care miercurea asta flutura cearceaful cu Roșia Montană și zbiera “Jos Băsescu!” ca un apucat.

  Cu stimă,
  Un om căruia i-a înghețat sângele în vine din Ianuarie 2012, și nu din cauza frigului.

 20. one freak at a time! first basexu, apoi chucky aso; invatati odata ca ticalosul dovedit trebuie elinminat primul, ca reprezentand pericolul maximal, dupa care le vine randul ticalosilor potentiali!

 21. Prea tarziu. Dar mai scrieti pana cand mai aveti voie. De acum creierele spalate isi vor face datoria. Cu varf si indesat. E mult prea tarziu. Bucurati-va domnule de ultimele zile de libertate. Cand se va termina veti avea timp sa meditati.

 22. Mult va mai trebuit ca sa-l cititi pe Cretinel.
  Dece v-asi da girul pentru cele scrise aici?
  In plus, se pare ca, orbit de “grobianul, incultul, anti-intelectualul de Băsescu”, reusiti sa explicati multora ceea ce ei vedeau deja.
  Teama dvoastra este doar calofila.

 23. toata situatia asta imi aduce in minte parafraza aceea: “somnul natiunii naste monstri”. atentie, mare atentie la precedentele create!!

 24. In primul rand sa facem ORICE ne sta noua in putintza, legal si inteligent, ca sa nu fie gratziat Bombo. Daca-l scoate Mireille Mathieu din hruba, ca Jizas pe Lazar, vom avea la Deveselu scut de katiushe. Cel de-al patrulea cavaler al apocalipsei natzionale isi va incaleca armasarul roshu, cu moartea (politica) pre moarte calcand. Pe marinaru’ o sa-l dam ulterior cu chelia de cala Biruintzei, impreuna cu ai lui. Si lui Sarcozici i se intampla. Treizeci si vreo catziva anishori am acum. Mi-am jurat ca voi merge sa votez pentru unul sau pentru altul, numai cand voi da de gustul carnii de dinozaur fezandat. S-a intamplat sa fie un pesedel pierce-uit. E drept, inaintea lui am gustat un outz de dinozaur portocaliu. Asta era de la Cluj si-i spuneau 50-50. Nici impotriva lu Vadim n-am votat, ca nu se risipise inca blestemul brucanian (ala cu 20ani) si nu aveam nimic de pierdut atunci daca ieshea bolundul si-i furtunea pe totzi. Astazi …s-ar putea sa avem! Americanii sunt oportunishti si se pot adapta la copilotzi, adica la orice, pana la Deveselu. Insa europenii nu vor mai inchide ochii de data asta daca pulimea il concediaza pe chioru in cel mai prost moment posibil. Fratele meu si sotzia lui, ambii tineri doctori semi-emigratzi in Germania… ar face bine sa-l realeaga pe boul de Base, ca sa nu-i trimita nemtzii inapoi acasa la 1200ron impreuna! Si grecii au crezut ca-i pot strange cu usha pe nemtzi. Dar nemtzii au fost mereu de fier si de piatra. Iar piatra nu se sparge de mamaliga balcanica. Cine merge sau nu la vot in 29 sa citeasca intai “Prostia omeneasca” de Ion Creanga! Daca pica acum Base, inseamna ca Brucan s-a inshelat cu o cifra. In comentariile postate aici exista si idei bune si foarte bune. Ashtept cu nerabdare programa online pe… my face… sau pe unde… pentru dezbatere publica. (am mai postat undeva comentariul asta si a disparut a doua zi)

 25. Pingback: Suspendarea Presedintelui Traian Basescu versiunea 2.0 - Page 25

 26. Nu vi se pare grava si lipsa de respect fata de votul unor oameni? Ca pana la urma asta e cel mai grav lucru. De acum incolo ce facem cand se schimba majoritatea in Parlament? Suspendam tot? Ce democratie mai e si asta?

  Foarte bine ca va e frica, si mie imi este. Asta inseamna ca nu suntem inca vite spalate pe creier. Solutia e una singura: votati. Ca altfel s-ar putea sa ni se faca dor pana si de Nastase.

 27. Nici n-am observat ca s-a schimbat regimul pana n-a reanceput tortuta la servici, convocari la decan: de ce n-ai trecut domn profesor toti sudentii? Io: nu stiu tabla inmultirii, ..! nu conteaza!, scrisori de la senat: domn profesor nu va inscrieti in linia universitatii!etc. Avusesem 3 ani de liniste, pentru ca contau, datorita hulitului Funeriu si uratului Basescu, cele 2 ISI scoase pe an si granturile .Nu pricepeam, pana nu m-am prins ca a cazut guvernul. Nu inteleg de ce-l urati pe Basescu, anuland prin vorba si fapte , lucrurile bune care s-au intamplat nu vom reusi sa inaintam. Tinand cont de la cine a plecat, de la cine a fost inaintea lui consider ca s-a purtat onorabil, asa cum si eu : am scris 2 ani 2 lucrari pe an de 1,7, apoi am ajuns la 2 lucrari de 2,3, si acum vreau sa trec la doua lucrari ca unic autor de 3,9. Sa zici si sa contesti orice schimbare ca nu ai ajuns direct la factor de impact 30 inseamna o desconsiderare totala a valorii muncii care te poate aduce acolo.

 28. Am început un comentariu aici care a sfârșit într-un articol întreg. Dar pentru că aici a început, corect este să-l pun și aici. Integral, pentru că nu-s vânător de click-uri.

  Sunt un român din diaspora pe care mulți l-au înjurat când s-a dus și a votat încă o dată în dreapta. Cu lipsurile și strâmbăciunile ei, dar o dreaptă care a avut măcar un modicum de respect pentru instituțiile statului. Am pierdut numărul amicilor și cunoștințelor (mai ales dintre cei rămași în România) care-mi spuneau: “nu știi cum e aici, orice mai bine decât ăștia”. Orice?

  Săptămâna asta am primit cu uimire, apoi cu groază și dezgust cum opt ani de progres, așa rupt în coate și șchiop cum e el, se împiedică și se rostogolesc înapoi la vale. Mi-aduc aminte de 2004, de acea campanie de presă fără precedent a cărei menire era să-l pună pe Năstase președinte. Mi-aduc aminte murdăriile și jegurile care nu păreau să aibă sfârșit, și știu că atunci m-am gândit, nici Băsescu nu e ușă de biserică, dar stânga asta comunistă tremură prin televiziuni de frica lui. Așa că m-am dus și l-am votat.

  Și nu numai eu. Spre deosebire de actuala putere și actualii guvernanți, Băsescu a fost votat de trei ori în fruntea țării. De trei ori a mers la acest popor amărât și confuz și polarizat politic și a ieșit învingător, cu tot cu ochii lui sașii și zâmbetul lui de marinar scăpat cu baxul de țigări prin vamă. Actuala putere pe cine reprezintă? Pe cine, în afară de ei și ai lor, și de acest dispreț imens față de legea pe care se prefac că o respectă, dar pe care o seduc și-o abandonează prin cotloanele Parlamentului?

  Mi-e rușine de această republică bananieră România, unde legile sunt făcute ca să ai cu ce te șterge pe mâini înainte să te duci la televizor și să pozezi în nepătat. Mi-e silă de așa-ziși viitori președinți care înțeleg să-și facă treaba in absentia și care n-au de oferit decât vendete. Mi-e jenă de acest prim ministru — hoț dovedit, nu presupus — care a reușit să demonstreze în fiecare zi de când a pus bocancul în sediul guvernului că nu are nimic de oferit acestei țări în afara disprețului suveran pentru Constituția și instituțiile sale.

  Sunt liberal prin doctrină și convingeri, și ca liberal, cer public acestei adunături care și-a însușit numele partidului lui Ion și Ionel Brătianu, al lui Duca și Rosetti și Kogălniceanu, să-și scoată din titulatură numele de “Liberal”. Pentru ce-au demonstrat în această săptămână rușinoasă, din partea mea au voie să-l înlocuiască pe “Liberal” cu “Socialist”. Măcar partenerii voștri de coaliție nu pretind a fi oi când li se zăresc colții din spatele măștii.

  Cât despre restul societății civile, dimpreună cu acei prieteni dragi ce mi-au rămas rătăciți prin România, bag seama că iar v-ați trezit de partea unui marinar obosit, încrâncenat și îmbătrânit în rele, așa cum o fi el. Dar orice rău are și partea lui bună. Viitorul fost președinte interimar al țării a promis că se retrage din viața politică dacă pierde acest referendum. Puneți mână de la mână și ajutați-l – poate omul are treburi importante și politica îl reține.

  Ne vedem pe 29.

 29. Pingback: (Română) Zoon politikon » shadowscape

 30. Romania are un presedinte interimar de-a dreptul bolnav ! Pe langa acei ochi isterici, expresiile faciale i s-au modificat, aviditatea si dorinta de putere au fost transpuse in muschii faciali. Este incordat de ura si tind sa cred ca este la un pas de nebunie. Ar trebui sa consulte un psiholog…sau poate chiar un psihiatru, sunt sigura ca la o prima analiza specialistii si-ar da seama ca este de-a dreptul deranjat. Ma doare sa vad ca unii cetateni romani ar inlocui un rau (Basescu) printr-o catastrofa nationala !
  Karl Popper zicea ca democratia este un rau necesar pentru a impiedica instaurarea regimului totalitar. Popper ar spune ca trebuie sa alegem Basescu ! Pentru ca el este raul mai mic, ABSOLUT necesar in situatia actuala. Trebuie sa pastram o contra-putere la guvernare. Lasand putere totala USL-ului vom vedea orice urma de libertate si dreptate murind subit. Vrem sa ne intoarcem acum 20 ani ? Vrem sa revenim la un regim totalitar ? Vrem sa fim condusi de nebuni ? Lasand deoparte consecintele economice pe care aceasta situatie le are asupra tarii (care de altfel sunt MAJORE), ce se va intampla cu puterea de decizie a poporului roman? Ce se va intampla cu drepturile si libertatile fundamentale a cetateanului roman?

 31. Din nefericire democratia e o iluzie si va fi o iluzie pana ce corporatiile straine care conduc lumea vor mulge tara noastra de resurse…toti cei care vor fi la putere indiferent de apartenenta politica vor pune mai presus interesele venite din exterior fata de interesul national…si daca ipotetic nu o sa vrem de buna-voie vom fi ingenunchiati cu arma… cum de altfel se intampla in lume unde chipurile dictatorii sunt eliminati in numele democratiei si nu pentru petrol sau alte resurse. USL PDL PLM ACELASI RAHAT!!!

 32. Ia un xanax si voteaza contra lui Basescu. Sau mai e si antifascist, nu doar anticomunist, secaturistul asta de la Anvers?

 33. Cred că este o greșeală în text. Monitorul Oficial a fost trecut de la Parlament la Guvern. Acest lucru mă face să mă întreb: dacă prin absurd se va schimba majoritatea în Parlament și se va vota demiterea Guvernului Ponta, această decizie pentru a putea fi pusă în practică ar trebui să fie publicată în Monitor, nu? Ce se întâmplă dacă nu se publică? Nu mă pricep prea bine, d-aia mă întreb… nu cumva acum Guvernul este instituția care controlează deciziile Parlamentului sau ale oricărei alte instituții care trebuie să-și publice deciziile în Monitorul Oficial? Nu cred că problema este independența justiției (nu cred că aceasta este independentă). Aici cred că este vorba despre o luptă între două grupuri de interese, luptă în care poporul trebuie să decidă dacă vrea sau nu să ofere unui singur grup de interese toată puterea. Este incredibil ce se întâmplă în Europa anului 2012: se minte și se dezinformează foarte mult din toate părțile, oamenii sunt virusați cu ură și înverșunare, este periculos să-ți mai exprimi un punct de vedere pentru că riști să fi etichetat și hulit (în cel mai fericit caz). Mai rămâne să apară Ministerul Adevărului (fie că e vorba de USL cu un ministru de la Antena 3, fie că este vorba de PDL cu un ministru de la B1 sau cine mai știe de unde) prin care cei care se află la putere să zică ce e adevărat și ce nu. Acest minister probabil că o să se ocupe cu identificarea și băgarea în pușcărie a celor care își exprimă puncte de vedere contrare ”adevărului”.

 34. Habar nu am de ce ti-e frica ?Pari un om inteligent si-mi trece prin minte sa te banuiesc de rea credinta ! Pai cine te opreste omule,pe tine si pe cei carora nu le plac ochii lui Crin Antonescu sa votati pe altcineva atunci cand dupa demitere,se vor organiza in termen de 3 luni-alegeri ! Hai dpm’le chiar esti serios ?

 35. Cine este de acord cu risipa 95 milioane lei(21 milioane de EURO) la care am contribuit cu toți prin impozitele noastre ? Oare nu s-a găsit alta gaura pentru acești bani? De ce nu se aloca aceasta suma pentru noi locuri de munca, creșterea nivelului de trai, drumuri? Acest lucru nu-i interesează pe dragi noștri politicieni. DE CE TREBUIE CA EU CONTRIBUABILUL SĂ PLĂTESC PROSTIILE, MINCIUNILE LOR ??? În ultimele două luni cu nici un cuvânt, un gest, o idee nu s-au gândit la populație. DE CE NU PLĂTESC ACESTE LUCRURI DIN BUZUNARUL LOR ? S-au plâns că nu sunt bani la buget, dar pentru referendum tot sa găsit… Iar referitor la cursul valutar… un deputat USL (PSD) deja a calculat că vor intra mai mulți bani la buget. BRAVO !!! Dar oare de la cine și cum vor intra mai mulți bani la buget? Prețurile vor crește, șomajul la fel, puterea de cumpărare a populației va scădea drastic… BRAVO !!! Atât poate USL-ul.
  PS. Sunt apolitic, nu simpatizez cu nici un partid, sunt un simplu cetățean, un contribuabil care s-a săturat de bătaia de joc din partea tuturor politicienilor. Eu le-am votat să facă ceva pentru țară, pentru populație dar ei “fac” pe țară și populație…

 36. Cel mai bine ar fi să fie dat jos Băsescu și la următoarele alegeri să nu ajungă la conducere nici unul dintre ei. Să dispară toți și să apară oameni competenți și de bună credință. Utopic, nu?
  Problema e că nu prea există opțiuni. Cu cine să votezi? Cu aceleași grupuri de interese care conduc România de 22 de ani? Să votezi cu PP-DD ? Cu cine să votezi?

 37. nici eu nu sunt de partea nimanui..dar parca acum sa cam intrecut masura..eu o sa merg la vot si o sa votez impotriva demiteri lui basescu..dar stiti de ce??doar ca sa le arat astora care cred ca ei detin puterea..adica usl..ca ei il dau jos pe basescu..sa le aratam..ca noi luam deciziile..sa vada ca noi populatia decidem..si decidem ce vrem noi nu ceea ce mor ei sa se intample.mi-e scarba de ce sa intamplat in ultimul timp in romania..nici basescu nu e bun..dar ce au facut astia e rusine.

 38. vedeti cum se bucura voicu??ridica ambele maini?de ce??va spun eu de ce..se razbuna pe basescu ca au facut dreptate in dosarul lui..l-au bagat la mititica..dar uite-l liber..scos tot de ai lui.cum se poate asa ceva??sa il dam jos pe asta doar pentru ca astia sa se simta razbunati??sa e fie rusine.

 39. Imi pare rau pentru voi si pentru noi toti dar aceasta a fost logica in care a introdus domnul Basescu actul de guvernare a Romaniei, o logica conflictuala o logica a razboiului in care cel care invinge ia tot inclusiv gatul celui care a pierdut.

  Exemplific aceasta cu afirmatia tovarasului Basescu care in 2004 sau 2005 ii spunea lui tovarasu Nastase , ” Adriane, ce mic incepi sa fii”.

  Ma scuzi dar cine nu are memorie merita sa moara. Nici TB si nici AN nu moare de problemele tale cu toate ca prin pozitiile pe care le-au avut trebuiau sa se ocupe de astea.

  Acesta este un conflict acolo sus in cuibul Vulturilor unde e si democratie. Noi aici jos pe pamant trebuie sa avem grija sa obtinem ceva in timpul acestui conflict sau daca nu sa ne pazim sa nu cada ceva peste noi de sus sa ne omoare.

  Nu trebuie sa-ti fie mila de unul care dupa ce ti-a bagat mana in buzunar si ti-a luat tot ce aveai pe langa casa te-a mai scuipat si in cap si ti-a spus cat de neperformant esti.

  Sa aveti sanatate !!!!!!!!!!!!!

 40. E greu sa votezi cu capul pe care nu-l ai in tzara asta; in tzara in care s-a scandat “nu vrem bani, nu vrem valuta…” si fiecare shtire e ca o telenovela sud-americana, ca sa se mai uite gospodinele si la shtiri. E si mai greu sa votezi vara. Mie mi-e greu! In urechi imi rasuna un refren de-al doamnei Edith Piaf: “Celui Que Mon Coeur à Choisi” la o cafenea cu marchiza din Montparnasse, unde, parca nu voi mai ajunge niciodata, iar apoi rugaciunea unui eretic politic:

  Tatal nostru care mai esti pana luni la Cotoceni, luminatzi-s-ar chelia ta, faca-se voia mea, precum in PDL, asa si-n USL si autoflageleaza te! Ia-tzi intr-o mana taria (cata mai ai in dulap) si-n cealalta biciul dreptatzii si da-tzi cu el pe spinare, ca sa vada oamenii lacrimi si sange de martir, nu cifre incalcite si cuvinte fara sens! Si da-i si Udrei la fundul gol vreo doua din partea mea, pentru brandul de tzara! Ratele noastre cele de toate zilele lasa-ni-le noua mici si nu ne duce pre noi cu euro la sapa de trestie! Si ne izbaveshte de pruncul cel viclean cu ochi umezi si ranjet de succubus, caci si eu si Pleshu, cu scuipatul de la tine pe frunte, tot te vom vota! Ca pe Vantu, ia-o si pe Roberta putzin de motz si pana in 2014 a ta este imparatzia, slava si SIE! Fa treaba asta pentru noi daca nu pentru tine, caci altfel, nu vom pupa schengen in veci amin!

  Oare acest Nosferatu, strigoiul nostru cu …cautatura zanateca… a adormit la toate filmele alea de Scorsese cu mafiotzi italieni? Alea in care se da jaful vietzii, iar apoi il capo di tutti capi se debaraseaza, hulpav, de complici, unul cate unul, eliminandu-i?
  L-am auzit pe domnul Tariceanu, pe care chiar il respect si a carui guvernare o consider cea mai reushita de dupa 89… L-am auzit vorbind ca Bashar al-Assad, sau ca babuinul ala recent linshat prin Libia… L-am auzit spunand ca europenii si americanii sa-si vada de ciorba lor, sa nu se amestece intr-a noastra! Zau? De cand sunt roamanii stapanii propriului lor destin? Ashteptam acum testele ADN doveditoare ca dacii au cucerit Roma antica?

  Sa-l votezi acum pe Basescu e ca si cum ai pretinde ca ai facut dragoste cu o prostituata. Dar sa nu-l votezi si sa-l pui in locul lui pe Crin, e ca si cum te-ai masturba fara macar o poza cu femei goale!

 41. Bun articolul.
  Vreau sa va atrag atentia si poate se va scrie de acum inainte, asupra Parlamentului Romaniei. Cine il formeaza? Cele doua camere – Senatul si Camera Deputatilor.
  E normal in democratie sa ai Parlament. Cati dintre cei care au comentat pana acum acest articol sau din cei care l-au distribuit stiu de cine sunt reprezentati in Senat sau in Camera Deputatilor? Cum ma reprezinta acei pe care i-am votat acolo? Oare ma reprezinta? Cate legi votate de ei ai fost in favoare mea? Stiu ei macar ce au votat?
  Tot ce stiu e ca nu ma reprezinta, se reprezinta pe ei si interesele lor.
  Am deviat putin, dar aceasta reprezinta fundamentul democratiei, nu? Fiecare om care a votat e reprezentat in Parlament, nu?

 42. BROVO CELOR CE AU VAZUT NEBUNIA SI ISTERIA DIN OCHII LUI CRIN,CE PACAT CA POARTA NUMELE ACELEI FLORI FRUMOASE

 43. Pingback: Ferma animalelor ediţia 2012 (adăugită şi revizuită) « Maria-Roxana's Blog

 44. Desigur ca daca ai fi ascultat ce a zis antevorbitorul, un obscur parlamantar pdl-ist inainte de vorbele lui Crin, TE-AR FI APUCAT FRICA, TI-AR FI INGHETAT VENELE INSTANTANEU. pentru ca acela a citat niste chestii din Biblie in asa maniera ca se intelegea ca TB e dzeu pe pamant. EU AM INTEPENIT! fata de asta ironia lui Antonescu a fost cea mai reusita replica, dle.

 45. basescu, jignit,urat, subapreciat, hulit, caricaturizat, injurat , etc de propriul popor
  nu as fi putut suporta nici 2 zile asemenea tratament
  Poporul care si-a omorat conducatorul, asa rau cum era, nu poate avea respect pt nimeni
  Conducatorii, in general sunt dupa chipul si asemanarea poporuluI
  Pt asta nu e altcineva vinovai
  Anarhia am produs-o noi poporul, prin atitudinea noastra
  Nu ere besescu cel mai bun si frumos om, insa era un patriot si ca om a indurat multe de la alesii sai
  Eu am sa votez impotriva suspendarii Presedintelui, pt a-si termina mandatul
  Este bine sa ne gandim la niste organizatii civice adevarate,care sa stea de paza zi de zi pt respectarea legilor
  S-auZim de bine!

 46. Eu nu ma consider deloc vinovat.
  Mi se pare tare trista nevoia de a il umili pe Traian Basescu datorita unei manipulari sistematice a tuturor canelelor media de mai multi ani.
  E trist al naibii cand singurele argumente ale acuzatorilor sunt replicile lui Ponta\CrinA si ce regurgiteaza Antena1\Jurnalul National la comanda politicilor USL.
  Dar asta e. Din partea mea toti tineri care au ‘pus’ umorul la asta si care o sa voteze la referendum impotriva Presedintelui isi merita soarta. Sa vada cum o sa fim dati afara din Uniunea Europeana , cum nu o sa le mai recunoasca nimeni diplomele (multumita premierului cop paste) cum o sa dispara in mai putin de 3 ani toate multinationalele din Romania si o sa se lucreze ( asta in cel mai fericit caz ) in nenorocirea tipica anilor 2000 – 2004 😀
  Ati cerut !!! Vi s-a dat frumusilor 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.